Friday, 27 January 2012

Jangan pandang rendah dengan PenselMungkin kamu pernah terbaca kisah tentang sebatang pensel,tapi mungkin juga tidak kan.So utk yg belum pernah terbaca sila baca smpai habis dan utk yg sudah pernah terbaca jom kita fkir kembali hidup kita dan ambil pengajaran drpnya.

Seorang anak lelaki bertanya kepada ibunya yang sedang menulis.

Anak : Apa ibu sedang tulis? Ibu menulis tentang siapa?

Ibu : Ibu menulis tentang diri kamu, tapi ada yang lebih penting daripada itu iaitu pensel ini.

Anak :  Apa yang istimewa tentang pensel ini?

Ibu : Ibu berharap hidupmu adalah seperti pensel ini. Walaupun sebatang pensel, ada lima nilai yang boleh kita pelajari daripadanya.

Pertama,

Pensel ini mengingatkan jika kamu boleh membuat sesuatu yang hebat dalam hidup ini. Jangan lupa, ibarat pensel, ada tangan yang memegangnya. Maka, ingatlah akan adanya kuasa yang membimbing langkah hidupmu iaitu Allah SWT. Dia akan selalu membimbing kita menurut kehendak-Nya.

Kedua,

Ketika menulis, pensel kerap menjadi tumpul. Ibu terpaksa berheti untuk mengasahnya. Pensel ini pasti menderita ketika diraut, tetapi hasilnya ia menjadi tajam dan bagus tulisannya. Begitu juga akan berlaku dalam hidup kamu. Kamu mesti berani menempuh kesusahan kerana ia menjadi baja atau pendorong untuk dirimu menjadi lebih baik.

Ketiga,

Pensel ini mungkin menghasilkan tulisan yang salah.Namun kita boleh memadamkan dan betulkan tulisan ini semula. Begitu yang ibu harapkan kepada anak ibu ini, sentiasalah memperbaiki kesalahan dalam hidup. Ia bukanlah sesuatu yang hina kerana dengan memperbaiki kesalahan, kita akan sentiasa berada di jalan yang benar.

Keempat,

Tahukah anak ibu mana yang lebih penting, luar atau isi pensel ini? Sudah tentu arang atau karbon di dalamnya. Oleh itu, berhati-hatilah dengan apa yang tidak baik dalam diri kamu itu dan hindarilah.

Kelima,

Pensel ini selalu meninggalkan tanda atau goresan. Begitu juga kamu, apa sahaja yang kamu buat, pasti akan meninggalkan kesannya pada diri atau pada orang lain. Ibu harap kamu akan selalu berhati-hati dan bijak dalam bertindak.

*cerita ni saya ambil dr mukabuku,tapi tiada dinyatakan sumbernya.harap maklum ;-)*

"We make a living by what we get, we make a life by what we give."
- Posted via Blogaway -

No comments:

Post a Comment