Tuesday, 28 February 2012

Pengetahuan am - Rempah ratus



Assalamualaikum

Tahukah anda bahawa rempah ratus bukan sahaja boleh digunakan untuk masakan tetapi juga untuk membuat pengawetan?Pengawetan yg dimaksudkan bukan untuk mengawet benda ok..tpi untuk mengawet manusia.

Pada zaman fira'un dahulu, raja-raja fira'un percaya bahawa roh mereka masih memerlukan tubuh mereka selepas kematian.Oleh itu mereka meminta spy tubuh mereka diawet agar dpt digunakan kembali. Proses pengawetan bermula dgn mengasingkan organ-organ dalaman dan memasukkannya ke dalam balang berlainan sebelum diawet,manakala tubuh badan pula akn melalui proses pembersihan dan dilumur dengan garam natron selama 40 hari terlebih dahulu untuk membuang cecair berlebihan di dalam badan.Semasa proses ini,tubuh tersebut akan mengecut sebanyak 50%. Kemudian rempah ratus seperti kayu manis dan jintan,dll digunakan untuk mengawet tubuh badan fira'un agar tahan lama dan tidak berbau.setelah itu,lilin lebah(bee wax)akn dilumurkan ke atas tubuh tadi sebelum dibalut seperti mumia sebanyak 15 lapisan.Oleh kerana proses pengawetan ini,maka dapatlah manusia pda zaman skrg(kita la tu) melihat tubuh badan raja-raja fira'un pada zaman dahulu.

pssst : pernah tgk mumia fira'un masa pameran festival kesenian Islam dahulu.Subhanallah mmg besar dan tinggi orgnya.Itu selepas di awet,klu belum di awet mesti lagi besar.

ok sekian utk kli ini.daaa.wassalam

Sumber : spice routes.

Color of my life



Alhamdulillah warna lukisan hidup saya skrg mmg colourful cuma saya mau kasi touchup lagi dgn perkara-perkara yg baik spya jadi lbh cantik walaupun realitinya klu saya warna lukisan mmg tidak cantik :-P©

pssst : Jom mewarna!

Bye...wassalam.

Monday, 27 February 2012

Oh baby...baby...baby oooh


Assalamualaikum

Ermmm saya tgh dilanda mood ke'jealous'an skrg.Apa tidak,everytime dgr org pregnant atau sdh deliver baby msti rasa jeles and pikir bila la turn sndiri pula.:-( Eh tapi saya tumpang happy dan excited juga ok.Rasa best dpt tgk picture new born baby kwn2 @ cousin,apatah lagi klu dpt dukung dan cium.Rasa mcm 'yummy yummy' sbb bau baby sgt unik esp bau kepala.Org kata bau syurga.Dgr new born baby menangis pun saya suka tau,lbh sedap dari dgr lagu.*tapi klu menangis memanjang tu bikin risau juga kan,mnatau sakit ka*.

Kadang-kadang saya bosan juga bila asyik kena tanya bila mau ada baby.*smpai saya mcm mau jwb"tggula kami beli di kedai ar".tapi saya jwp dlm hati sja.hehehe.Mula-mula dulu x kisah sgt tapi lama2 bila stiap kli jumpa tanya,asal jmpa ja tnya.Lama2 kami bt muka toya ja.kadang2 rasa bosan,terasa,sedih pun ada.*honestly ada la juga saya smpai menangis*Ya la,sedih la kan sbb org lain yg lambat kawin pun sdh dukung anak/menghitung hari mau deliver.Paling sedih lagi bila dituduh tidak ada inisiatif utk 'ada' kan baby tu.*Mcmla dia nampak kami bt hubungan atau tidak*.Mungkin dia tida prnh fikir camana perasaan org yg bila dia suspect pregnant tapi bila check upt negative pula.Sedih sangat ok.Mungkin juga dia tida phm perasaan org yg susah mau dpt anak sbb dia snang ja conceive?Tidapa la,lain org kan lain ujiannya.Tapi saya pecaya kalau Allah mau bagi rezeki InsyaAllah akan ada juga tu nanti. Macam satu member,even dia ada cyst dan doktor ckp peluang tu mungkin susah sikit tapi finally last month dia pregnant juga.Kuasa Allah kan.Masa tau dia pregnant tu saya pun happy sgt,mcm saya pula yg mengandung.Yala sbb kami sama2 tunggu saat mau ada bby.tu la teikut excited juga.hahaha over kan.Yup,di samping berdoa,kna juga ikhtiar kan.Kami ikhtiar juga apa yg patut. Mungkin juga kami blum lagi dikurniakan rezeki anak sebab maybe kalau ada anak kami belum mampu menjaga amanahNya buat masa ni.So tidapa,sabar dulu la.Lebih baik belum ada anak daripada ada anak tapi tidak dipedulikan/tidak didik anak dgn baik/tidak bagi kasih sayang atau lbh teruk lagi dibuang.Kesian kan.Allah Maha Mengetahui segalanya yg tersirat buat kami.Cuma saya harap rezeki tu akan cepat sampai.Amiiin.

pssst : mcm byk pula entry berkait psl anak kan.*Mood kemaruk sangat mau anak la ni*

pssst : mungkin ada hikmahnya juga saya tidak pregnant bln ni sbb kalau tidak tpaksa jaga rumah and cancel iternary pegi bercuti bulan November nanti.Tapi mudah-mudahan bulan April/May nanti dpt conceive sbb klu masih 6 bln,still boleh naik kapal lagi.hehehe.(klu kna bg awal pun saya terima,xpala ticket tu cancel)

Ok,take care semua.

bye...Wassalam.

Friday, 24 February 2012

Petua kecantikan



Assalamualaikum


pssst : kalau berkesan,lepas ni bole la ckp selamat tgl kpd makeup yg tebal :-D

pssst : happy friday and happy weekend semua. Semoga hari-hari mendatang kita dipenuhi dengan kegembiraan,keberkatan dan kebaikan.Amiiin.

daaa.wassalam

Tuesday, 21 February 2012

Jujur aku lelaki dayus




Assalamualaikum

jujur juga,saya suka sangat drama ni.Actually drama ni ditayangkn mlm sabtu dlm slot cerekaramatv3.Oleh krn saya lbh sibuk layan game,so terskip la tgk drama ni even adik2 balik2 promote srh tgk smbil ckp drama ni best.Lps tu buka fb,rmai pula member post psl drama ni.Trus jadi curious knpa drama ni smpai jdi tranding #1 mlm tu.So lps tu pujuk2 la husband tersayang spy downloadkan crita ni.

Dalam diam2 rupanya husbnd yg baik hati sdh downloadkn dan dia senyap2 tgk sorang2 msa saya tgh tidur tdi.Ntah la mimpi apa time tu trus tebangun dlm jam 2 pagi dan tgk dia tgh lyn crita tu.Masa tu part ending sda.Lps tgk tu dia trus senyum then peluk kuat2 smbil pegang sblh tgn lgi erat2.Ok,saya sdh tambah curious sbb klu mcm tu saya tau drama tu terkesan di hati dia.Bila saya tnya best ka tidak?laju2 dia jwb"Best!...byk prempuan cantik"*ayat di belakg tu saya tau ayat provoke :-P*.Ermmmm makin bertambah kecuriousan sbb dia jrang puji dan tgk drama melayu mcm tu.So lps tu,kira mau tidur balik tp sbb kecuriousan yg menebal bt mata tida jdi mengantuk dan trus la buka video player di tab n lyn drama ni sorang2.*punya pjg intro mau bgtau cmna bole tersuka/tertgk drama ni:-D*

Tgk drama ni mcm main teka teki,sbb di hjg bru tau knapa jdi gitu knapa jadi gini.Cerita ni simple sja dan jln ceritanya mmg bole di agak,tapi for me it is still best sbb ;

1- lakonan Nora Danish(lis) dan betto(edree) mmg berkesan di sini.Irma hasmie pun ok.

2- saya suka time edree mengorat lis dan cara dia pikat bapa lis yg garang.lucuuuu...

3- cara kakak lis bg nasihat.Even yg jdi 'mangsa' tu adik dia tpi dia x hnya dgr dr sblh pihak sja.

Byk jga part yg best dan byk jga pengajaran yg bole di ambil mcm ;

1- bagi pengajaran kpd para isteri spy jaga kehormatan dan tidak suka2 jmpa org lain tnpa pengetahuan suami.

2- klu ada problem suami istri kena bawa berbincang bkn diamkn smpi msalh jdi besar

3- parents klu mau cari menantu lelaki, cari yg ada ilmu agama.Insyaallah bahagia hidup anak nti.

4- Mostly perempuan kalau sdh kawin dia akan taat dan setia kpd suami even before tu dia playgirl*walaupun bkn semua*

5- kamu tgk la sendiri,mana best bgtau semua.lgpn mungkin kamu bole tgk dr perspktif yg lain yg saya tida nmpak.

saya nangis ok tgk drama ni sbb terlmpau menghayati watak lis tu.Mcm terasa jga sakit lis tu bila edree ksi lafaz cerai.*emosi lebih hihihi*. Kesimpulanya,tgk drama ni mengingatkn saya best part masa bercinta dulu dan juga bt saya berfikir lbh utk menjga rumahtangga yg kami bina skrg.Mcm ayah dan mama slalu ckp"klu tgk drama,smbil tgk smbil ambil pengajaran bkn tgk sja n menangis/ketawa 'kosong'".Baiklahhhh :-D

pssst :  walaupun saya tau yg lelaki mmg suka berdiam diri bila ada msalah while perempuan mcm kita pula akn membebel*lps baca buku Men from Mars women from Venus* tapi stillll...saya masih bengang bila lelaki berdiam diri bila ada masalah.Suda msalah jdi besar baru gelabah dan kdg2 ambil short cut utk cri jln penyelesaian.grrrrr,gerammmm!

Eh mau tgk drama ni? Ok bole tgk sini -->  Jujur Aku Dayus Full 


Sunday, 19 February 2012

Stress


Assalamualaikum

S.T.R.E.S.S! ya,saya stress skrg ni.tgk huruf2 kecil,baca tulisan2 panjang dan yg saya tidak paham bt kepala ni jadi sakit dan mau muntah. Ok taubat, lps ni tida mau ambik mana-mana 'assignment'lagi.promise dgn diri sndiri!(dr dulu lgi ckp bgini). Asyik siapkan kerja org lain sja,tp projek sndiri tida jalan*sigh*.Lepas ni harus berusaha kuatkan azam ok.

     " Ya Allah ya tuhanku,engkau permudahkanlah urusanku dalam melakukan perkara yang sedang ku usahakan/rancangkan"

Amiiin.ok bole rehat n tidur skrg.esok bangun dgn semangat berusaha yg tinggi ok:-D gudnite people.

Saturday, 18 February 2012

Hipokrit dan fb



Assalamualaikum...

Aiyoooo mood berblog ke laut sikit semenjak 2 menjak ni.Actually byk mau crita,tp hanya mampu 'menulis di dlm hati' sja bt msa ni.Crita psl gmbar yg di post aritu pun msh tsimpan di arkib draft *Punyala malas kau wanie...haishhh*.Ok promise,nanti akan di publish ya.

Ermmm dua tiga hari ni rasa mcm 'tiada hati' a.k.a teda mood.*nasib ada budak shomok n comel dkt gmbar atas tu hdi penghibur slain suami dan family tercinta* smpai satu tahap rasa mcm mau muntah.serius ni...mcm mau muntah! maybe sbb stress mngkin kan.eh ada ka org stress smpai mau muntah?.....Ada!saya la tu mungkin.hihihi.

Ooooo ya,sebut pasal hati tadi saya baca blog perempuan jomblo. Sangat setuju la dgn pndapat dia. Kdg2 kalau kita bt prkara yg kita krg suka tidak smestinya kita jdi hipokrit kan,tpi kita perlu bt utk melawan bisikan syaitooonirajim yg suka manusia melakukan kemungkaran dan bermusuhan.Mcm contoh yg dia bgi la,klu kita tida suka sma someone tu why not kita bt bodo saja and just berbaik dgn dia.Memang ada org yg klu dia marah akan terpapar di riak muka.*mcm saya la tu*kdg2 bole control kan,tpi kdg2 tidak.klu tida dpt control,try to keep silence. Then try fikir balik samada berbaloi atau tidak klu bermusuhan dgn org lain.Syaiton yg ketawa besar kan klu bermusuhan. Saya paling krg suka lagi bila ada yg smpai post di wall fb guna pkataan yg kurang sedap di dengar bila tidak ngam sama family,in laws,kwn,someone atau plg teruk sma suami sndiri.Owwww,itu tidak bagus ok..mcm buka aib suami sndiri juga tu tau.I admit,zaman jahiliyah dulu prnah juga terpost ketidakpuasan hati atau marah2 di fb.tpi bila terbaca satu post Wardina lbh kurang gini --> setiap perkara yg kita tulis atau cakap tu mencerminkan diri kita.Terus saya berfikir dalam2 dan nekad utk tidak bt perkara yg sma.Setiap manusia bt kesalahan kan,so mungkin Allah utuskan dia utk memperbetulkan kesalahan saya.Alhamdulillah.Bukan sbb saya mau di anggap baik,tapi saya tefikir juga kalau slalu post ketidakpuasan hati mcm tu rasa mcm diri sndiri saja yg betul dan org lain semua salah. Itu tidak bagus kan,selfish namanya.Lagi satu bagi saya,kalau sdh tidak suka sama someone tu either family/in laws or someone,lbh baik hide kan sja wall dia klu tida mau unfriend(sbb msh mau jaga hati) drp bermusuhan dan 'menyakitkan mata org lain' di yg terbaca newsfeed kamu.*Selalunya mmg saya akan hide kan atau scroll laju2 spy tida tbaca post2 org yg marah2 di fb ni spy tida sakit mata.hahahaha*. Yang post psl family tu either family sndiri atau in laws try la fikir2,kita bcakap tu psl drh daging kita.in laws pun family ok.kahwin bkn hanya dgn suami,tpi dgn family dia juga.nobody is perfect.suka atau tidak sbb sdh jadi family so try la berbaik2 sbb saya yakin berkat kesabaran kamu InsyaAllah suatu hari nanti semua akan ok.Klu sdh terpost di fb,nti bila sdh berbaik sama family/in laws diri sendiri yg menyesal/malu sbb sdh bgtau satu dunia yg hubungan kamu tidak ok sblum ni*Ini peringatan utk DIRI SENDIRI juga ar wanie*.Sama-sama la kita perbaiki diri sendiri dan hubungan kita dgn org lain.

Eh tadi ckp teda idea,byk pula kau tulis wanie.hihihi.mmg laaaa...sbb benda ni juga yg bt saya rasa mcm mau muntah tu.:-).Ok la,mau rest dulu before pegi kk dgn family utk bt mind treatment(shopping) *i window shopping jeee...heeehe*

Wassalam...

Tuesday, 14 February 2012

Wordless Monday



Apa yg menarik di kedai ni?! Tungguuuuu :-)

Nanti saya cerita ok.hidung saya gatal ni(resdung),

so x ada idea.eh apa kaitan pula sma hidung :-P.

Mau bobo' dulu la.Gudnite ^_^ ©

Thursday, 2 February 2012

Menjadi orang tua walaupun belum tua :-P



Pic : thumblr


psst : saya akn mnjadi 'org tua' kpd adik-adik utk hri ini dan 2 ari seterusnya since my parent ada trip ke Brunei.so adik-adik sila ikut ckp along ok! dont worry ya along x akn garang2, tpi siapa nakal akn dpt cubitan syg dr along muahahaha

psst : yg x bestnya,hubby pun kluar outstation pegi Labuan.tpksa la tidur peluk azie nanti :-(

psst : my mum baru kol ksitau di mna dia letak duit blnja skola azie.ni kmestian ni,pesanan x sah klu x sebakul :-P

psst : saya tidak suka klu rumah ada sikit org,sbb akn jdi sunyi dan sepi :-( *sudah sunyi sepi lagi*

psst : Bila sunyi,kami jdi takut dan terpksa tidur awal. Ok along gembira bab ini,sbb adik2 akn bangun awal...senang kerja along hahaha.

psst : start sdh rindu sama drg :'(

psst : mula-mula mau tulis entry pendek,tapi ni tertulis panjang pulak...*erkkk* 

Ok,sdh la.daaaa...wassalam (";")v

"We make a living by what we get, we make a life by what we give."
- Posted via Blogaway -