Sunday, 30 December 2012

Penutupan 2012


Assalamualaikum

Ermmm mo crita apa ah?Blank sbab banyak sangat benda yg difikir dan mo diceritakan. Bulan-bulan penutup 2012 ni penuh dengan cerita suka dan duka yg silih berganti. Ada aktiviti percutian bersama family di Melaka-KL, kemudian di Kundasang-Ranau serta disulami dengan kehilangan dua ahli keluarga terdekat. Belum lagi cerita pasal mengubat 'penyakit'. Semua ni sedikit sebanyak mengganggu mood dan plan yang telah dirancang utk tahun depan.

Walaubagaimanapun, hopefully tahun 2013 yang tinggal hanya 1 hari lagi bakal menjelma ni bakal diiisi penuh dengan 'cerita' yang membawa kebahagiaan dan keberkatan di dunia dan juga akhirat...diharapkan juga mood 2013 memberi perubahan kpd kita semua agar dapat meningkatkan amalan dan keimanan kepadaNya...juga berharap 2013 bakal membawa lebih rezeki kepada kami sekeluarga juga kita semua la. Oh ya tidak lupa,azam yang sentiasa direnew setiap tahun iaitu semoga hubungan erat dan aman damai kami suami isteri ini akan berkekalan smpai jannah dan berharap tahun depan dapat baby yg bakal mewarnai rumahtangga kami. Ok itu ja mau cerita.Daaaa


- Posted via Blogaway -

Wednesday, 12 December 2012

Dapat baby



Pic : Google

Semalam entah macamana tetiba mimpi dapat dukung n main dgn baby sendiri.Baby girl lagi tu.Sangat comel n ada iras muka saya.Umur dia sebaya aisy(lbh krg 2 thn).Yang saya ingat baby tu pakai gaun n ada reben besar dkt kepala. Mmg sangat happy la time tu kami(me n hubby) sebab dpt main dgn anak sndri.Tapi dalam mimpi bole pulak ckp dalam hati"bila masa pula kami ada anak ni?" heheheee.Tapi sbb baby tu cute sangat trus buat2 lupa.:-D Bila bangun terus tengok sebelah n yg ada hanya 'baby besar' saya - _ - . Maybe sebab 2-3 hari asyik study pasal TTC sbb tu la dpt mimpi mcm tu. Btw, hopefully la mimpi itu akan jadi kenyataan nanti.Really can't wait to smell 'bau syurga'baby. <3 <3 <3 it so much


- Posted via Blogaway -

Tuesday, 20 November 2012

Petua Mudah Untuk Kulit Kusam





- Selain dari petua ni,boleh juga gunakan madu yang dicampur dengan putih telur utk menghilangkan kulit kusam.Bukan sahaja kulit kusam hilang,kulit kita juga jadi lembut,lembab dan juga licin.Saya sudah cuba petua2 ni dan terbukti berkesan.Paling best sebab kosnya murah and chemical free.Confirm tidak 'mengoyak'kan poket anda :-D


- Posted via Blogaway -

Petua Mudah Menghilangkan Parut Jerawat




- Posted via Blogaway -

Monday, 19 November 2012

Qunut Nazilah for helping Palestinian




Source : as state @ pic

Jom kita sama2 baca doa qunut nazilah ini sbg salah satu cara membantu saudara kita yang teraniaya di Palestine. Sangat sebak dan rasa tida sanggup melihat gambar2 yg di paparkan di facebook mngenai Palestine, terutama gambar kanak-kanak dan baby :'(




- Posted via Blogaway -

Wednesday, 14 November 2012

Selamat Tahun Baru 1434H


Rabbighfirlana -Tuhan ampunilah kami

Warhamna -Sayangilah kami

Wajburna -Cukupilah kekurangan kami

Warfa'na -Tinggikanlah darjat kami

Warzuqna -Berikanlah kami rezeki

Wahdina -Berikanlah kami petunjuk

Wa'afina -Sihatkanlah kami

Wa'fu'anna -Maafkanlah kami

Selamat Tahun Baru semua,semoga segala amalan kita diterima olehNya dan semakin bertambah serta kita semua sentiasa mendapat keberkatan,keampunan,rahmat,lindungan dan kasih sayangNya.Aamiiin


- Posted via Blogaway -

Nasihat menasihati




- Posted via Blogaway -

Tuesday, 6 November 2012

Happy anniversary



Assalamualaikum

Gambar ni suppose to be uploaded kemarin(5.11.2010) sbb 2 tahun lalu pada tarikh itu la termeterai perjanjian "aku terima nikahnya"di antara kami berdua. Tapi hari ni pun dikira masih valid sebab ni hari persandingan kami dan merupakan hari officially kami di'perkenal'kan kpd saudara dan kawan2 sebagai suami isteri.How time flies kan?2 thn x terasa n dalam 2 tahun ni alhamdulillah kami berjaya mengharungi suka duka dalam perkahwinan.

Dear hubby,happy anniversary.I love u today and i'll love u more tomorrow n forever.I wish we will celebrate more anniversary-with more love and passion.Smoga kita menjadi spt adam dan hawa yg saling melengkapi sampai syurga.


- Posted via Blogaway -

Saturday, 3 November 2012

Will be In-Trend 2013



Assalamualaikum

Hi,selamat hari Sabtu.How's ur weekend,best ke?Ok,saya boring! Mau keluar tiada mood sebab mcm penat n best lagi duduk rumah sma family.So masa hari ni selain menghabiskan masa dengan berhuha-huha sama family masa juga dihabiskan dengan membaca semua majalah and news dalam flipboard. Apa tu flipboard?Alaa saya cerita lain kali la ok.

Now saya mau cerita pasal salah satu trend yg akan 'in' atau famous tahun depan -2013. Ok la adik2,kakak2 sekalian,start dari sekarang boleh la kumpul outfit yang ada ciri-ciri;

1) jalur(stripes)

2) warna hitam/putih

3) pattern berlainan tapi sama warna

Sebab trend tahun depan orang akan pakai style baju dan skirt/seluar berlainan pattern tapi menggunakan warna yang sma macam dalam gambar atas tu. Selain tu outfit warna hitam/putih juga akan 'in' semula.Oh ya,lagi satu tahun depan mostly fashion akan menggunakan tema tahun 1920an. So ni saja tips utk  kali ni.tips lain nanti saya share lagi ok. Jadi boleh la start kumpul baju ya dari sekarang. Selamat mengumpul :-D

(Read: Saya bukan fashionista,saya hanya share apa yg saya baca dan tahu untuk panduan kita semua.Yang baik kita ikut dengan syarat tidak melanggar syariat agama ok)




- Posted via Blogaway -

Wednesday, 31 October 2012

Kisah kapitalis,kerajaan,rakyat,pekerja,rakyat dan masa depan


Sebuah keluarga dari golongan pertengahan di sebuah negara Timur Jauh, di mana suami dan isteri bekerja. Mereka mempunyai dua orang anak. Seorang lelaki berusia 9 tahun dan seorang perempuan berusia setahun. Segala urusan rumah dikendalikan oleh seorang pembantu rumah Filipina.

Pada suatu malam, ketika sedang makan malam sekeluarga, si anak sulung yang berusia 9 tahun itu bertanya pada si ayah, “Ayah, apa itu politik?” Tersedak si ayah mendengar persoalan anaknya itu. Jawab ayah, “Politik itu macam keluarga kita. Ayah dapatkan wang untuk keluarga kita, ayah adalah kapitalis, Mama gunakan wang itu untuk menguruskan keluarga kita, jadi mama adalah kerajaan. Kakak pembantu rumah kita adalah golongan pekerja. Kamu adalah rakyat dan adik kamu adalah generasi masa depan. Faham?”

Kelipok-kelipok mata si anak kejam celik. Memang tidak faham. Lantas si ibu mencelah, “Tak apa, malam ini waktu hendak tidur, kamu fikirkan apa yang ayah cakap dan cuba faham okay.”

Jadi semalaman si anak berusia 9 tahun itu tidak dapat lelapkan matanya berfikir tentang politik. Sehingga akhir sekali dia menjadi jemu dan hampir terlelap. Pada waktu itulah, si adik buat perangai. Meraung tengah-tengah malam pulak. Si anak itu pergi ke bilik ibu dan ayahnya hendak memberitahu bahawa adiknya yang bernama George itu sedang meraung kerana pampersnya sudah penuh najis. Sampai di bilik dia lihat si ibu sedang lena tidur. Walau berkali-kali dipanggil, si ibu tetap tidur. Di lihat si ayah pula tiada di sebelah ibu. Jemu mengejutkan ibu yang tak bangun-bangun, dia mengambil keputusan ke bilik pembantu rumah. Bila dibuka bilik pembantu rumah, dia lihat si ayah sedang *tuuuuut* dengan si pembantu Filipina itu.

Akhir sekali si anak terpaksa menyalin pampers adiknya sendiri.

Sewaktu bersarapan esok pagi, si ayah bertanya, “Dah faham apa itu politik?”

Si anak yang sedang selera makan selamba menjawab, “Dah!”. Si ayah dan ibu terkejut dengan jawapan selamba itu. Lantas si ibu mencelah, “Jadi apa dia politik tu?”.

Si anak tanpa mengangkat muka melihat ayah dan ibunya, dengan tenang menjawab. “Sewaktu kerajaan sedang asyik tidur, golongan kapitalis menodai golongan pekerja. Akibatnya rakyat diabaikan dan masa depan bergelumang najis! Itulah politik”.

pssst >>> cerita ini mungkin hanya rekaan dan bertujuan untuk melawak,tapi ada beberapa pengajaran yang boleh kita ambil.Fikirkan!

Source : Mukabuku


- Posted via Blogaway -

Monday, 29 October 2012

Aku terima nikahnya


Siapa sudah tengok wayang ni angkat tangan?So macamana,best ke tida?For me boleh dapat 3 setengah bintang la.Part ending dia yg macam terlalu cepat and kureng best sikit.Pasangan suami isteri kalau tengok cerita ni memang boleh feeling la.Boleh feel macamana kesedihan si Arlyssa(Nora Danish)time kena ignore oleh suami dia *Eh cantik kan nama arlyssa-sukaaa*. Pasangan couple sebelah saya siap nagis ok tengok cerita ni. Nora Danish pun sangat cantik,comel and seksi dalam cerita ni.Bukan sexy pakai singkat2, i mean gaya lakonan dia yg menggoda dan manja buat dia nampak seksi.

Btw,dari cerita ni saya dapat la beberapa moral of the story yang boleh dijadikan panduan;

1) Even sudah kahwin,kita harus bersedia untuk menerima segala kemungkinan utk kehilangan sementara/kekal orang yang kita sayang sebab suami/isteri/anak hanyalah pinjaman dari Allah

2) Terima pasangan kita seadanya walaupun ujian melanda

3) Jika menerima ujian dalam rumahtangga,harus berfikir secara matang dan meminta pandangan orang yg lebih berpengalaman(ibu bapa/org lbh tua) dan bukan bertindak secara melulu dengan bercerai serta merta kerana hati boleh berubah dan orang yg kita benci hari ini mungkin akan jadi org paling kita sukai esok.

"Perceraian walaupun halah disisi Islam tetapi adalah perkara halal yang sangat tidak disukai Allah"

pssst > Cerita ni mungkin tidak sehebat dan seromantik filem The Vow, but still not bad utk ditonton.Ok lepas ni boleh book tiket :-)


- Posted via Blogaway -

Wednesday, 24 October 2012

Tuesday, 23 October 2012

Kisah RM1 vs RM100



Yang satu diperbuat dari kertas manakala yang satu lagi daripada polymer....sama-sama dicetak & diedarkan oleh BNM. Ketika bersamaan mereka keluar dan berpisah dari Bank dan beredar di masyarakat.

4 bulan kemudian mereka bertemu lagi secara tidak sengaja di dalam dompet seorang pemuda. Kemudian diantara kedua duit tersebut terjadilah percakapan. Yang RM100 bertanya kpd RM1.00 "Kenapa badan kamu begitu lusuh, kotor dan bau busuk?" RM1.00 menjawab "Kerana Selepas aku keluar dari Bank aku terus ditangan orang2 bawahan dari Pembawa beca, Penjual sayur, penjual ikan dan ditangan pengemis".

Lalu RM1.00 bertanya balik kpd RM100, "Kenapa kamu kelihatan begitu baru, rapi dan masih bersih?" Dijawabnya, "Kerana selepas aku keluar dari bank, aku terus disambut perempuan cantik, & aku singgah ke restoran mahal, di mall & jg hotel2 berbintang serta keberadaanku selalu di jaga dan jarang keluar dari dompet"

Lalu RM1.00 bertanya lagi, "Pernahkah engkau singgah di tempat ibadah?" Dijawablah, "tidak pernah"

RM 1.00 pun berkata lagi, "Ketahuilah walaupun aku hanya RM1.00, tetapi aku selalu singgah di rumah ALLAH dan ditangan anak2 yatim, bahkan aku selalu bersyukur kpd ALLAH. Aku tidak dipandang bukan sebuah nilai, tetapi adalah sebuah manfaat"

Akhirnya menangislah RM 100 Kerana sombong dgn kehebatan, dan nilai yang tinggi tetapi tdk begitu bermanfaat selama ini.

MORAL OF THE STORY Jadi janganlah kita pandang sebesar mana diri kita, tetapi lihatlah seberapa bermanfaat penghasilannya dipakai utk memuliakan ALLAH SWT. Kerana kekayaan bukanlah utk kesombongan!!

-->saya copy cerita ni dari mukabuku.semoga dapat sama2 kita jadikan ikhtibar dan panduan dlm memperbaiki diri.


- Posted via Blogaway -

Sunday, 21 October 2012

Aku ingin memilikinya



Kekadang hati ku bertanya

Bilakah ku punyai dia

Kerana diriku berasa

Aku jatuh hati padanya

Aku ingin memilikinya

Aku ingin menjaga dia

Aku ingin mencinta dia

Aku ingin hidup dengannya

Bila dia mendekati diriku

Hatiku rasa sesuatu

Bila dia senyum pada diriku

Hatiku rasa tak menentu

"Bila la bole cium baby n bau baby puas-puas ni"




- Posted via Blogaway -

Monday, 15 October 2012

I wish


I wish i can read peoples mind


Really...


- Posted via Blogaway -

Sunday, 7 October 2012

Tazkirah



~ capture from intagram & credit to owner of the picture~


- Posted via Blogaway -

Tuesday, 25 September 2012

Jangan Bersedih


Setiap Orang

Akan ada sesuatu yang dia simpan

Akan ada sesetengah perkara yang dia sembunyikan

Dan ada sesetengah perkara yang ingin dia kongsikan

Siapa pun dia

Segembira mana pun dia

Walau sekerap mana kamu melihat dia tersenyum

Pasti ada perkara-perkara yang pernah membuat dia terluka

Pasti ada sesuatu yang pernah menguris hatinya

Pasti ada sesuatu yang pernah membuat dia menangis

Pasti ada!

Kerana dia juga manusia

Makanya

Bila kamu menyangka bahawa hanya kamu yang merasa Hanya kamu yang melalui

Dan hanya kamu yang mengerti

Kamu silap, dan kamu salah

Ada orang lain yang pernah melaluinya

Bahkan ada orang lain yang pernah merasakan lebih dari apa yang kamu rasakan

Ada orang lain yang pernah melalui lebih teruk dari apa yang pernah kamu lalui

Ada!

Cuma, mungkin kamu yang tak pernah tahu

Kamu yang tak pernah nampak

Jangan selalu menganggap

Bahawa kamulah yang paling susah

paling sakit diuji

Paling berat diduga

Ada!Ada insan lain, yang lebih besar ujiannya

yang lebih berat penderitaannya

Sudahlah, kesat air matamu

Walau serumit mana situasi kamu

Pujuk hatimu

Yakinlah DIA ada, dan akan selalu ada

Bila kamu menyandar harapan padaNya

DIA tak akan sekali-sekali mempersia harapan kamu

Bila kamu mempercayai segala takdir dan ketentuanNya

DIA tak akan sekali-sekali mengkhinati kepercayaan kamu

Saya dpt ni dr status FB adik saya Nina.rasa sangat touching masa baca ni. Kadang2 kita lupakan DIA,sebab tu kita terus terleka. Semoga kita tidak terleka lagi dan sentiasa berusaha menghampiriNya.Amiiin.

*Ini adalah entri selingan,harap maklum*


- Posted via Blogaway -

Monday, 24 September 2012

Emerald green



Cantik kan color emerald green ni.Honestly saya bukanla peminat warna hijau,tapi ntah tetiba sekarang terrrsuka pula dgn warna ni.Naaa tu laaa org cakap,jangan cakap tida suka nanti lama2 jadi suka.Kan skrg suka sudah warna hijau. *sigh*.

Ehhh pssst,ada benda saya mau cerita.Tapi next entry ya.Masih dlm draft lgi. Ok la chow dulu,bye.wassalam


- Posted via Blogaway -

Tuesday, 18 September 2012

Mix match versi saya - pastel color

Assalamualaikum.

Hiiii,hellooo and...errr x tau mau ckp apa. Hehehe.Lama kan x tulis blog,beraya sakan betol saya tahun ni. Tiap mnggu pgi open house sana sini. Eh pic atas tu time pegi open house baru ni. Lace and pastel color kan some of 2012's trend. Since saya pun peminat pastel color dan suka menjimatkam duit dgn buat mix match baju, so try la pkai mcm tu. Saya tidakla pndai sangat bab fesyen ni tapi mcm org ckp sharing is caring,so saya bagi la beberapa tips utk kamu;

Tips #1, buat koleksi baju kurung moden atau dress plain banyak2.

Tips #2, study color palette/warna supaya senang buat kombinasi color.*klu ada msa nanti saya buat entry psl ni*

Tips #3, harus yakin dgn diri dan pilihan sendiri. Kalau pandai kasi combine color tpi tiada keyakinan utk pakai pun x jadi juga kan.

Tips #4, jangan buang baju2 lama.

Kalau rsa berguna bole ikut ya. Semua yg saya pakai tu recycle punya...*syhhh jgn ksitau org*

Baju : lace dress lama yg sudah diubahsuai

Skirt : skirt baju kurung modern yg dipakai time tunang

Hijab : tudung bawal lama time study

pssst : lps ja open house trus transform tu skirt pegi jeans heheheee


- Posted via Blogaway -

Tuesday, 21 August 2012

Raya kami di sini



Gambar hari raya pertama. Tahun ni theme kami warna warna sebab last minit tukang jahit cakap baju encek husband x dapt disiapkan sebab machine dia rosak.Kesian,terus merajuk c kawan tu teda mood.Tapiiii,sebab isteri dia ni terror memujuk terus happy balik.

Tahun ni beraya di rumah hubby. Best juga walaupun sayu ja hati sbb x dapat beraya raya pertama dgn family sendiri. Best sebab boleh kenal n jumpa dgn family sebelah hubby yang sebelum ni x pernah saya jumpa.Memula ingat akan menangis tersedu sedan malam raya bila dengar takbir,tapiii tau ka kami di mana malam raya?me n hubby pegi menemankan mom in law shopping di bandar hahahaaa.1st time ok rileks mcm ni siap bole shopping lgi mlm raya. Kalau dkt rumah sndiri confirm tgh bergelak ketawa dgn adik2 sambil tlg mama siapkan juadah utk esok hari. Eh saya nangis juga tau,nangis dlm kereta lepas besalam2an dgn family n time pagi raya masa telefon ayah mama n adik2.Tapi saya nangis sikit sja tau.Ndalah smpai tersedu sedan.Good girl wanie! Adik adik sudah mula rindu sma along n abg ipar drg.Dari kelmarin drg call tanya bila balik.Nda meriah n best kata drg sbb biasanya tiap thn beraya cukup adik beradik semua ada.Tambahan drg angah pun balik rmh in law dia,mmg terasa sangat la dorang. Tahun depan InsyaAllah turn beraya tempat saya pulak.Hopefully masa tu ada baby sdh. Amiiin.


- Posted via Blogaway -

Salam Aidilfitri



Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh


- Posted via Blogaway -

Friday, 17 August 2012

Mood macam orang mengandung!


Lately ni rasa rimas,lemas,lemau dan segala-galanya la rsa nda best. Mood mau reeest ja memanjang.Asal bangun dr katil pening,asal bangun pening.last2 melepek la atas katil spjg ari smbil main tab.Kenapa ba,kenapa ba,kenapa ba.Mood macam org mengandung sja.Mengandung ka?! Amiiin.Harap2 la bln dpn.:-). *bndera jpun tgh naik la*

Tugas kemas rumah x settle lagi.Adik-adik start sdh.Esok mau cuci baju n start packing pula.eh start kemas-kemas rumah juga.Harap laaa mood raya datang esok,semangat juga mau bt kerja.Thn ni mcm xda semangat mau raya,aritu sja berkobar-kobar mau raya time shopping bju.Aishhh x kan mau pegi shopping lgi utk ambik mood raya?*bankrupt bankrupt*.

Maybe sbb thn ni fasa pertama awal raya tu beraya d rmh in law,so mood tu x sma la mcm dulu.1st time u i beraya tmpt lain.sedihhh.eh ok la jga,thn ni bkn saya sorang ja beraya tmpt mentua,cousin lain pn balik tmpt mntua.Angah ja main tipuuu.uweekk.Jadi tidak la saya sorang ja xda time bekumpul raya ptama rmh nenek thn ni heheheee.ok la mau rest utk kumpul tenaga ni esok.daaaa

p/s : oh malasnya mau packing. klau la kain baju tu bole lompat2 sendiri masuk dlm beg then ddk diam2 dlm tu kan best*berangan*


- Posted via Blogaway -

Sunday, 29 July 2012

Cerita ramadhan saya


Assalamualaikum

Hi semua,sihat ka hri ni?klu ada rsa mcm mau-mau x sihat tu,pi cepat2 minum air byk2 n bwak berehat. Esok mau puasa lagi kan.Rugi tau x dpt puasa dlm bulan ramadhan ni tanpa alasan.

Ok la hari ni mau cerita pasal perkara2 yang best2 time di hostel masa ramadhan saya dulu-dulu.

1) 1st time sambut ramadhan di hostel saya makan smbil menangis *cengeng kan i* sedih weiii sambut ramadhan tanpa family.tpi kejap ja lps tu hepi balik sbb ada roomate yang sangat baik.

2) Tiap tahun masa di hostel, saya akan bangun sahur 1st day puasa dan last day sblm cuti.Selain tu,seingat saya tida pernah walaupun tiap malam pesan sama roomate spy kasi bangun.Kalau di rumah wajib bangun ok walaupun bendera jepun tgh naik sbb mum marah x mkn sahur :-P.

3) Makanan time sahur yang paling saya ingat sampai sekarang ialah sosej masak berlada/sos. Kesedapannya tu masih saya igt smpi skrg.Makan dengan nasi panas lgi.Owhhh sangat sedap nyum nyumm.*tebayang*

4) Masa form 4 sudah pandai escape tarawikh klu penat dengan alasan mau turun pi masjid bawah tu sangat jauh.Kena naik turun tangga seribu lagi.*padahal banyaknya pahala tu*.Time form 5 solat tarawikh di surau school balik sbb ramai yg escape thn sblm tu dan bil rakaat dikurangkn kpd 8 shj.So lps tu bole la pgi prep.

5) Time form 4,masa puasa tiada prep malam.Jadi klu buku tetggal di class tepksala kau menapak p kelas lps dr masjid.

6) Malam terakhir sebelum balik kampung utk sambut raya selalunya teda prep konon ksi chance student packing barang,padahal peluang tu digunakan utk merayau bilik geng rapat utk melepak dan 'gossiping' sblm bermaafan esok hari.

Bila time di U sdh x rsa apa-apa sbb sdh biasa tiap tahun sambut ramadhan tmpat lain dan sepanjang 3 tahun di U,dua tahun roomate ikut saya sambut raya di rumah sbb x dpt balik terengganu.Time tu terfikir cmana kalau saya di tempat drg.Mesti sedih kan. Tapiiii tahun ni 1st time tau saya akan beraya di tempat orang. Huwaaaaa tidak pernah saya sambut syawal di tempat org ok. Tahun lalu turn di rmh saya,so kna la tolerate thn ni tmpt hubby plak lgipun my sist in law x plg thn ni,so nanti mom in law sunyi pula. Baru fikir pasal ni sudah rasa sedih,x tau la nti cmna. Harap2 rumah hubby di sandakan tidak 'banjir' oleh airmata saya nanti :-P


- Posted via Blogaway -

Thursday, 26 July 2012

Tuesday, 24 July 2012

Puasa segala-galanya



Assalamualaikum

Reminder utk saya dan juga utk kamu semua. Jom kita muhasabah diri.



Sebab...




- Bila kita mampu pakai baju kurung beli dr butik,ada yang hanya mampu pakai baju raya tahun tahun lalu

-Bila kita mampu beli kasut raya dua tiga pasang,ada yang hanya mampu pakai selipar jepun sahaja



dan...



-Bila kita mampu beli kuih dan juadah bermacam-macam ada yang hanya mampu makan nasi dengan garam dan lebih kasihan lagi ada yang masih berpuasa di bulan Syawal sebab tiada makanan :'(


- Posted via Blogaway -

Monday, 23 July 2012

Meredakan senggugut


Assalamualaikum

Selamat berpuasa di hari ke3 ramadhan. Hari ni mau cerita pasal sakit senggugut pula. Tahu ka apa tu senggugut?Perempuan mestila tahu kan. Bagi yg tida tahu,senggugut tu dikenali sebagai kesakitan dan kekejangan sewaktu datang haid dlm kalangan wanita. Kebiasaanya kesakitan dan kekejangan tu di alami di bahagian ari2,pinggang dan juga peha. Memang sakit sangatla dan ada yg kata mcm sakit contraction mau beranak.Selain tu ada juga yg rsa sakit diiringi dgn rsa mual,muntah dan pening/sakit kepala. Punca?banyak faktor dan antaranya disebabkan hormon dan juga pemakanan.Tapi pada pendapat saya,angin dalam badan juga salah satu penyebab senggugut ni. Kenapa?Time wanita period memang senang sangat masuk angin dalam badan dan saya klu time2 tu memang stokin akan jadi teman setia sebab kalau saya sudah rasa kaki tu sejuk memang senang la mau kena senggugut. Angin dalam badan ni la kadang2 yg buat kita rasa sejuk,mau muntah dan sakit kepala serta badan rasa ngilu mcm dicucuk-cucuk.

Ok2 stop membebel pasal senggugut dan angin dlm badan,mari kita cerita pasal tips meredakan senggugut pula. Kebiasaanya saya akan minum air suam campur halia bila period dan elakkan makan panadol atau ubat tahan sakit*tidak baik utk kesihatan*. Halia tu saya tumbuk dan rendam dalam air panas dalam 5-10 minit,then tapis airnya dan campur dengan air biasa(bukan air sejuk) kemudian minumlah sambil berselawat. Insyaallah dengan izin Allah kesakitan tu akan reda dan beransur hilang. Halia tu agak2 sendiri la besar cmna,kalau rsa sakit sangat,badan banyak angin atau banyak darah beku keluar guna la banyak2 halia. Owh ya bagi yang tida tahan dengan rasa halia tu boleh letak madu atau gula  utk kasi sedap lagi rsa air tu.Pandai2 la modified ya :-P. Selain meredakan senggugut,ia juga berkesan utk melancarkan aliran darah haid*darah beku akan keluar dengan lancar tanpa sakit*. Tips ni juga bole diamalkan bagi yang selalu kembung perut,cepat rsa sejuk dan banyak angin dalam badan.

Antara tips lain yang boleh diamalkan dan selalu saya amalkan;

1) pakai stokin bagi yang cepat masuk angin

2) pakai selimut tebal dan beselimutlah smpai keluar peluh

3) sapu minyak panas.cth : tiger balm

4) jangan minum air sejuk(ada ais) atau minuman manis berais

Tips lain ada dalam web hanya utk Melati ya. Mudah-mudahan tips ini berguna dan dapat menghilangkan kesakitan. InsyaAllah.


- Posted via Blogaway -

Biskut Cornflakes Milo fresh dari dapur saya di tengah malam



Assalamualaikum

Masa ready2 mau tidur tadi saya godek-godek instagram dan tetiba tertengok pula orang post gambar biskut ni. Aishhh mmg menggugat keimanan tau.Terus tida boleh tidur sebab asyik teringat.Last2 pegi dapur then trus masak. Biskut ni cepat,senang dibuat dan of course sedap ya puan-puan.Ta payah bakar ok. Peminat tegar milo dan cornflakes sila buat resepi ini ya,sangaaaaat la senang. Ok ini resepinya;

Bahan-bahan ( 10 orang )

100 Gram Mentega

100 Gram Cornflakes

100 Gram Serbuk Milo

4 Sudu Makan Golden Syrup (madu)

Cara-cara

1. Cornflakes di hancurkan (sederhana) disimpan di tempat bekas

2. Masak mentega hingga cair di api yang sederhana

3. Sudah cair masukkan golden syrup (kacau hingga sebati)

4. Masukkan Milo (Kacau hingga sebati)

5. Bila sudah sebati tuangkan kedalam bekas cornflakes yg telah dihancurkan.

6. Bulatkan lah semasa masih panas dan masukkan ke dalam cup kertas yg kecik2 tu.

7. Bila dah selesai masukkan kedalam peti sejuk (lagi sedap)

Resepi ni saya cedok dr myresepi. Saya tida tunggu sejuk lagi,terus makan. Hehehee. Ok la mau teruskan makan biskut sedap ni, selamat mencuba! (^:^)v


- Posted via Blogaway -

Saturday, 21 July 2012

Salam Ramadhan




Assalamualaikum

pssst : Bulan ramadhan bulan memperbanyakkan ibadah bukan bulan mempelbagaikan juadah. Membazir itu amalan syaitan,tapi bulan puasa syaitn semua di ikat. Jadi kalau membazir juga paham2 sendiri la kan :-)


- Posted via Blogaway -

Tuesday, 3 July 2012

Gula-gula bendera





* Pic kredit to gogle *

Assalamualaikum

Sepa pernah makan gula-gula dalam bendera mcm atas ni angkat tangan cepat!.Kenapa nda angkat tangan tu?Tida pernah? Alalalaaa kesiannyaaaa. Kamu budak moden ba,skrang jarang sudah jual gula-gula ni tu la nda pernah.

Gula-gula ni favourite saya tau dulu time tadika.Bukan apa,sebab mau bendera tu ja. Heheheee.Tapi ada cerita lucu pasal gula-gula ni.Actually nda byk benda yang saya ingat pasal tadika selain kena berbaris sblm pulang,betanding susun main lego paling tinggi sama kawan dan tekunci dalam tandas. Selain tu,cerita pasal bendera ni juga slah satu yg paaaling saya ingat. Dulu time tadika saya paling la suka kalau lambat kena ambil time pulang.Kenapa?! Selain dari bole main puas2 sma kawan,bole juga curi2 keluar pegi kantin biru dkt luar sekolah.Satu ari lepas sekolah, saya sama member curi2 keluar pegi kantin biru masa cikgu sibuk buat kerja dalam tadika,kemudian;

Saya : (sambil tunjuk keropok udang) paci,yang ni berapa?

Paci kantin : 10 sen satu

Saya : (sambil ambil keropok tu dua bungkus) owhhhh.yang ini berapa?(sambil tunjuk gula-gula bendera)

Paci kantin : yang itu 20.

Saya : (kasi besar mata) haaaa 20?

Paci kantin : iya 20. Mau?

Saya : nda la paci. (dalam ati cakap " mahalnyaaa.nda cukup duit aku")

Kemudian kami pun pulang ke tadika dgn selamatnya.Esok hari,saya tgk ada satu kawan ni makan gula-gula bendera tu. Saya pun cakap dengan confident " mahal kan gula-gula ni...20 harga dia.nda jadi aku beli kemarin" then dia ketawa " eh 20 sen saja laaa.manada 20". Terus saya diam sebab menyesal nda beli 'kemarin' tu.hahahaaaaa.




- Posted via Blogaway -

Monday, 2 July 2012

Hoiiiiiii




Kamu suka ka kalau orang panggil kamu mcm tu?Saya tida tahu la kamu, tapi saya tida suka la.Honestly saya tida suka kalau orang tulis dalam blog atau artikel yang panggil hoi hoi sma orang*kecuali dlm novel la*.Mcm kurang budi bahasa saya rasa*maaf cakap mcm ni*.Terasa mcm kasar sangat bunyinya kan. Sebab selalunya orang kasi hoi hoi ni kalau mau bawa begaduh atau marah. So mcmana klu perkataan "hoi" tu digantikan dengan perkataan yang lebih baik. Ok,itu kalau dalam penulisan,sama juga klu orang panggil atau becakap sma kita. Kalau dulu kami di ajar,kalau orang panggil macam tu jangan menyahut sebab dia teda mention nama so anggap ja bukan diri sendiri.*padan muka* So jom remind diri sendiri spya double check balik apa yg kita tulis sebelum tekan button "Publish" dan harus jadi bijaksana pilih ayat/perkataan yang kita mau cakap.

Ohhh ya,ramadhan is around the corner.lebih kurang 18 hari to go kan.Can't waittt. Eh,posa thn lepas sdh ganti belom?! Saya???! Tengah ganti la ni.heheheee.Ari Khamis(5.4.12) ni Nisfu syaaban tau. Jom posa!


- Posted via Blogaway -

Tips meredakan sakit pinggang



Anda slalu sakit belakang?susah mau rukuk time sembahyang?Jom saya bagi tips penawarnya.

1) 1st,kita buat perbandingan dulu.Mula2 bongkokkan badan dan halakan tangan ke bawah spt gambar di atas. Cuba perhatikan tangan kamu boleh bongkokkan badan smpai aras mana.

2) Kemudian,nganga(buka sedikit) mulut dan halakan lidah ke arah lelangit.Cantumkan setiap hujung jari kamu dan buat pusingan setiap pasangan jari sebanyak 11 kali bermula dari ibu jari sehingga telunjuk.

4) Bongkokkan kembali badan dan lihat sma ada kamu boleh capai tangan melebihi aras pertama tadi atau tidak.

Senaman ini sangat baik dilakukan pada waktu pagi sebelum subuh dan setelah duduk terlalu lama.

pssst : dpt tips ni dr rancangan strong heart #393. kalau berkesan bagitau ya.

pssst : entry baju kawin tpksa di hold kan dulu ya sbb laptop saya sedang "outstation"

- Posted via Blogaway -


- Posted via Blogaway -

Thursday, 7 June 2012

Unknown


Dear blog,


I cant sleep...I hate this feeling and i hate to cry again again n again :'(. Hopefully everything will be ok.


- Posted via Blogaway -

Monday, 28 May 2012

Otak kering



Assalamualaikum

pssst : mau blogwalking pun x menyempat lately,haishhh


- Posted via Blogaway -

Thursday, 24 May 2012

Budak yang jujur



Assalamualaikum

psst : budak2 memang jujur dan lurus kan,klu kita yang dewasa ni memang melompat gembira la klu kna bgi jawapan mcm tu.:-D

Friday, 18 May 2012

Bila kita rasa kurang


Assalamualaikum

Kita rasa kurang sebab tiada kereta BMW dan rumah mewah,

tapi ada yang lgi kekurangan sbb tiada kereta

Kita rasa kurang sebab tiada kereta,

tapi ada yang lgi kekurangan sbb tepaksa berebut naik 'public transport'

Kita rasa kurang sebab tpksa naik 'public transport',

tapi ada yang lgi kekurangan sbb tpaksa jalan kaki(tiada duit)

Kita rasa kurang sebab tpaksa jalan kaki,

tapi ada yang lgi kekurangan sbb tiada kaki dan tidak mampu berjalan

psssst : oleh itu,kita harus sentiasa bersyukur dengan apa yg kita ada dan menghargainya kerana di sebalik kesusahan kita,ada lagi insan-insan yang lebih susah.

pssst : rasa sedih sbb teingat cerita makcik ada budak minta baju2 terpakai time dia buang smpah dkt tong sampah besar *insaf*




Thursday, 17 May 2012

Bosan aku dengan rutin


Assalamualaikum

Saya sangat bosan! Bosan sebab hari2 bt bnda yg sama.rasa sama mcm robot. Pandang laptop macam mau muntah.Owwwwh saya sangat perlukan perubahan rutin...ermmm fikir dulu mau buat apa ni *thinking*. Ok,bye nanti saya inform mau buat apa ;-)

Friday, 13 April 2012

Unknown feeling


Assalamualaikum

Pernah ka kamu rasa tiba-tiba x pasal-pasal rasa sedih dan sensitive sangat?Sampi sbb bnda remeh-temeh cth volume tv kna kasi kuat pun bole jdi bhn kemarahan atau dgr lagu sedih yg teda kaitn sama kmu pun bole bt nangis.I hate this feeling.tpi kdg2 saya pndai rasa gitu.Owww kenapa ka?

.......mungkin sbb perubahan hormon(PMS symtom)

...atau

.......mungkin saya perlukan 'makanan' lebih utk hati/rohani.

Monday, 9 April 2012

S.i.b.u.k



Assalamualaikum

Saya memang mau update blog, tapiiii hnya dpt belek-belek blog sndiri dan blog org lain sja.l'm stuck dgn 'kerja' dlm gmbar tu.Owhhh i wish someday laptop/smartphone bole automatically taip apa kita ckp.*berangan :-P*©

Friday, 30 March 2012

Obses dengan kecantikan?! Sila baca dan klik link di bawah


Assalamualaikum

Saya baru terbaca tulisan Wardina tentang kecantikan.Tidak dinafikan kadang2 kita terlalu obses mahu cantik dan mahu yg berjenama pdhal semua itu bukan ukuran utk menilai kecantikan. Sangat terkesan di hati dan membuat saya berfikir pjg terutamanya bila membaca;

"Bagaimana kita menilai cantik? Tak cantikkah seorang wanita yang tiada baju berjenama dan solekan diwajah namun kaya dengan ilmu, santun, adab dan akhlak?"

Walaupun saya blm lgi kira obses smpai hari2 belek psl kecantikan/fesyen dan bergaya sakan,tpi terasa la jugak sbb kdg2 saya pun tgk juga mjalah2 yg disebutkn tue :-P. Rasa mcm kena pangggg sebiji dkt muka.Awwww.Okla sila klik I luv Islam utk baca artikel tu. Sangat bestutk menilai diri kita.

Wednesday, 14 March 2012

Saya sangat gembira sekarang...Alhamdulillah


Assalamualaikum

Mode : lega + gembira

Sebab ;

1) Alhamdulillah semua assignment sdh siap.Boleh tenangkn hati dan fikiran sblm start task baru-sistem 'relief' guru pula(Ok start pening balik)

2) Insyaallah next week akan start satu lagi projek baru.Mudah2an semua yg dirancang bjalan dgn lancar.Amiin.

3) Cuti skola mmg waktu yg paling best..sbb byk masa 'relax' utk saya.horrayyy!

Harapan : Semoga hari-hari mendatang kita semua akan dipenuhi dgn banyak2 perkara yang baik2 dan segala urusan dipermudahkan.Amiiiin.

Ok,bye (^;^)v ©

Friday, 9 March 2012

Saya sepatutnya...tidak merepek mcm dkt bawah ni


Assalamualaikum

Saya sepatutnya tgh buat research utk bahan xsiment, tapi saya belek-belek mukabuku pulak

Saya sepatutnya tidak lagi susah pyh buat xsiment, tapi saya sengaja cari pasal peningkan diri sendiri

Saya sepatutnya buat xsiment tu awal spy tidak terkejar2 due date, tapi saya suka pla bertangguh *aishhh*

Saya sepatutnya tdak rasa mcm mau muntah tgk tu xsiment, tapi saya rasa begitu pula

Saya sepatutnya tidak lagi ambil job2 mcm ni, tapi saya buat juga.*padan muka*






dan







Saya sepatutnya tidak mengeluh dan membebel mcm ni , tapi saya mau buat jga utk menghilangkan serabut di kepala ni :-P.Arghhh mau tidur la,esok baru buat. Sorry entry kali ni sgt-sgt merepek.zerooo

pssst : jangan paksa diriiii,kan? (^¿^)v

Ikhlas untuk lebih rezeki


Assalamualaikum

Dalam satu perbualan cerita kehidupan dgn si A;

A : Mcm banyak pula duit aku mengalir bulan ni tapi  x tau pegi mana.hmmm mungkin sebab aku masih ada sikit rasa x ikhlas masa bt kerja.Kdg2 rasa x adil sbb mcm byk kerja kna bagi pdhal ramai lgi yg byk msa free...bla bla bla bla..(sesi luahan rasa)

Saya rsa ada btulnya juga luahan rasa ni,sbb saya prnh/selalu rasa gitu juga.Kalau rasa berat mau bt kerja n mcm x ikhlas duit hasil kerja kita tadi senang sja mengalir pegi hal-hal yg kurang penting.Tapi kalau kita enjoy bt sesuatu kerja bila dpt hasil tu mmg akan pegi ke benda-benda yg bermanfaat dan rasa mcm ada kepuasan yg luar biasa. Maybe sbb tu ada orang yang pendapatannya kecik sja tapi dia rasa sdh cukup tapi ada org yg pendapatannya besar tapi masih rasa kurang. Sedikit sebanyak saya rasa bnda ni berkait dgn sifat dlm diri kita-tamak.Walaubagaimanapun tida slh cri pndapatan lebih asal dr sumber yg baik/halal.Ermmm besar sungguh pngaruh ikhlas dlm kehidupan kita ni kan.

pssst : Ada masa x bole elak juga dari rasa gitu kalau environment atau colleague buat hal sebab sedikit sebanyak mmg mempengaruhi jga kan.*grrrrrr*

Sunday, 4 March 2012

Hijab ku


Assalamualaikum

"Hijab adalah alat untuk seorang wanita menyembunyikan perhiasannya (rambutnya/ kecantikannya), namun kebanyakan tudung sekarang berfungsi untuk menggantikan perhiasan yang tersembunyi itu. Tudung dijadikan alat untuk berhias/berfesyen"- anon-


Mode : tgh fikir dalam2 ttg ayat di atas.Akukah itu??!.*Dushhh*


Friday, 2 March 2012

Ayah,ibu...,ajarkan kami ilmu agama


Assalamualaikum

"Mengajar anak-anak bersolat dan berwuduk dam membiasakan mereka membuatnya,akan meringankan kesusahan bersolat atas mereka apabila sampai usia wajib melaksanakan solat. Apabila mengajar anak bersolat,mereka juga perlu diajar membaca al-Quran untuk dibaca dalam solat itu sendiri"-buku Anakku soleh,anakku cemerlang(Ustaz Zahazan Muhammad).

*kebanyakkan ibu bpa hari ini rasa bangga klu anaknya berjaya dlm pelajaran akademik(score straight A),tapi brapa ramai yg berbangga dgn pencapaian anak mereka dlm bidang agama.Cth: anak dpt mengaji dgn tajwid yg betul,anak dpt score A dlm pengajian agama.Alhamdulillah ,ramai yg sudah celik dgn perlunya didikan agama dr kecil ni dgn mnghantar anak ke sekolah rendah agama/KAFA kemudian ke SMKA.Bagi saya,even anak itu tidak jadi seorang ustaz/ustazah nti tpi sekurang2nya dia punya asas agama yg insyaallah bole dijadikn perisai spy tidak melakukan bnda tidak baik.Satu bnda lagi yg saya rasa amat perlu dititikberatkan dr kecil ialah ilmu al-quran atau kebolehan mengaji,sebab ilmu inilah yg akan digunakan untuk memberikan hadiah dan saham kpd ibubapa di akhirat kelak.Bagi saya kejayaan seseorang anak itu tidak perlu diukur dgn hanya kepandaian dlm ilmu dunia,tetapi anak yg kurg berjaya dlm ilmu akademik tapi pndai mengaji dan menguasai ilmu agama dgn baik juga boleh dikatakn berjaya krn sekurg2nya mreka inilah yg akan membacakn yassin dihari kematian ibubapanya dan mndoakn kesejahteraan mereka.Ukuran bagi sesuatu kejayaan itu subjektif bukan?.Kenapa saya rsa perkra ni pnting?sebab saya bckp berdasarkan pengalaman.Dulu saya pernah terdengar rintihan seseorang yg sya jumpa berkata"kalau la dulu aku di benarkan untuk pergi kelas mengaji kan bagus".Tapiiii..masih belum terlambat ya utk belajar mengaji walaupun sudah dewasa atau ada keluarga.Nenek saya pun belajar mengaji time sdh tua tau. Marila sama2 kita perbaiki diri.Yg tidak tau mngaji boleh belajar,yg sudah tau boleh amalkan apa yg sdh kita pelajari.Saya juga dlm usaha ke arah itu-solat on time dan mngaji dgn lbh byak.Sama-sama ya kita usaha :-)

Ok la,next time kita smbung lagi.tataaaa©

Wassalam.

Tuesday, 28 February 2012

Pengetahuan am - Rempah ratus



Assalamualaikum

Tahukah anda bahawa rempah ratus bukan sahaja boleh digunakan untuk masakan tetapi juga untuk membuat pengawetan?Pengawetan yg dimaksudkan bukan untuk mengawet benda ok..tpi untuk mengawet manusia.

Pada zaman fira'un dahulu, raja-raja fira'un percaya bahawa roh mereka masih memerlukan tubuh mereka selepas kematian.Oleh itu mereka meminta spy tubuh mereka diawet agar dpt digunakan kembali. Proses pengawetan bermula dgn mengasingkan organ-organ dalaman dan memasukkannya ke dalam balang berlainan sebelum diawet,manakala tubuh badan pula akn melalui proses pembersihan dan dilumur dengan garam natron selama 40 hari terlebih dahulu untuk membuang cecair berlebihan di dalam badan.Semasa proses ini,tubuh tersebut akan mengecut sebanyak 50%. Kemudian rempah ratus seperti kayu manis dan jintan,dll digunakan untuk mengawet tubuh badan fira'un agar tahan lama dan tidak berbau.setelah itu,lilin lebah(bee wax)akn dilumurkan ke atas tubuh tadi sebelum dibalut seperti mumia sebanyak 15 lapisan.Oleh kerana proses pengawetan ini,maka dapatlah manusia pda zaman skrg(kita la tu) melihat tubuh badan raja-raja fira'un pada zaman dahulu.

pssst : pernah tgk mumia fira'un masa pameran festival kesenian Islam dahulu.Subhanallah mmg besar dan tinggi orgnya.Itu selepas di awet,klu belum di awet mesti lagi besar.

ok sekian utk kli ini.daaa.wassalam

Sumber : spice routes.

Color of my life



Alhamdulillah warna lukisan hidup saya skrg mmg colourful cuma saya mau kasi touchup lagi dgn perkara-perkara yg baik spya jadi lbh cantik walaupun realitinya klu saya warna lukisan mmg tidak cantik :-P©

pssst : Jom mewarna!

Bye...wassalam.

Monday, 27 February 2012

Oh baby...baby...baby oooh


Assalamualaikum

Ermmm saya tgh dilanda mood ke'jealous'an skrg.Apa tidak,everytime dgr org pregnant atau sdh deliver baby msti rasa jeles and pikir bila la turn sndiri pula.:-( Eh tapi saya tumpang happy dan excited juga ok.Rasa best dpt tgk picture new born baby kwn2 @ cousin,apatah lagi klu dpt dukung dan cium.Rasa mcm 'yummy yummy' sbb bau baby sgt unik esp bau kepala.Org kata bau syurga.Dgr new born baby menangis pun saya suka tau,lbh sedap dari dgr lagu.*tapi klu menangis memanjang tu bikin risau juga kan,mnatau sakit ka*.

Kadang-kadang saya bosan juga bila asyik kena tanya bila mau ada baby.*smpai saya mcm mau jwb"tggula kami beli di kedai ar".tapi saya jwp dlm hati sja.hehehe.Mula-mula dulu x kisah sgt tapi lama2 bila stiap kli jumpa tanya,asal jmpa ja tnya.Lama2 kami bt muka toya ja.kadang2 rasa bosan,terasa,sedih pun ada.*honestly ada la juga saya smpai menangis*Ya la,sedih la kan sbb org lain yg lambat kawin pun sdh dukung anak/menghitung hari mau deliver.Paling sedih lagi bila dituduh tidak ada inisiatif utk 'ada' kan baby tu.*Mcmla dia nampak kami bt hubungan atau tidak*.Mungkin dia tida prnh fikir camana perasaan org yg bila dia suspect pregnant tapi bila check upt negative pula.Sedih sangat ok.Mungkin juga dia tida phm perasaan org yg susah mau dpt anak sbb dia snang ja conceive?Tidapa la,lain org kan lain ujiannya.Tapi saya pecaya kalau Allah mau bagi rezeki InsyaAllah akan ada juga tu nanti. Macam satu member,even dia ada cyst dan doktor ckp peluang tu mungkin susah sikit tapi finally last month dia pregnant juga.Kuasa Allah kan.Masa tau dia pregnant tu saya pun happy sgt,mcm saya pula yg mengandung.Yala sbb kami sama2 tunggu saat mau ada bby.tu la teikut excited juga.hahaha over kan.Yup,di samping berdoa,kna juga ikhtiar kan.Kami ikhtiar juga apa yg patut. Mungkin juga kami blum lagi dikurniakan rezeki anak sebab maybe kalau ada anak kami belum mampu menjaga amanahNya buat masa ni.So tidapa,sabar dulu la.Lebih baik belum ada anak daripada ada anak tapi tidak dipedulikan/tidak didik anak dgn baik/tidak bagi kasih sayang atau lbh teruk lagi dibuang.Kesian kan.Allah Maha Mengetahui segalanya yg tersirat buat kami.Cuma saya harap rezeki tu akan cepat sampai.Amiiin.

pssst : mcm byk pula entry berkait psl anak kan.*Mood kemaruk sangat mau anak la ni*

pssst : mungkin ada hikmahnya juga saya tidak pregnant bln ni sbb kalau tidak tpaksa jaga rumah and cancel iternary pegi bercuti bulan November nanti.Tapi mudah-mudahan bulan April/May nanti dpt conceive sbb klu masih 6 bln,still boleh naik kapal lagi.hehehe.(klu kna bg awal pun saya terima,xpala ticket tu cancel)

Ok,take care semua.

bye...Wassalam.

Friday, 24 February 2012

Petua kecantikan



Assalamualaikum


pssst : kalau berkesan,lepas ni bole la ckp selamat tgl kpd makeup yg tebal :-D

pssst : happy friday and happy weekend semua. Semoga hari-hari mendatang kita dipenuhi dengan kegembiraan,keberkatan dan kebaikan.Amiiin.

daaa.wassalam

Tuesday, 21 February 2012

Jujur aku lelaki dayus




Assalamualaikum

jujur juga,saya suka sangat drama ni.Actually drama ni ditayangkn mlm sabtu dlm slot cerekaramatv3.Oleh krn saya lbh sibuk layan game,so terskip la tgk drama ni even adik2 balik2 promote srh tgk smbil ckp drama ni best.Lps tu buka fb,rmai pula member post psl drama ni.Trus jadi curious knpa drama ni smpai jdi tranding #1 mlm tu.So lps tu pujuk2 la husband tersayang spy downloadkan crita ni.

Dalam diam2 rupanya husbnd yg baik hati sdh downloadkn dan dia senyap2 tgk sorang2 msa saya tgh tidur tdi.Ntah la mimpi apa time tu trus tebangun dlm jam 2 pagi dan tgk dia tgh lyn crita tu.Masa tu part ending sda.Lps tgk tu dia trus senyum then peluk kuat2 smbil pegang sblh tgn lgi erat2.Ok,saya sdh tambah curious sbb klu mcm tu saya tau drama tu terkesan di hati dia.Bila saya tnya best ka tidak?laju2 dia jwb"Best!...byk prempuan cantik"*ayat di belakg tu saya tau ayat provoke :-P*.Ermmmm makin bertambah kecuriousan sbb dia jrang puji dan tgk drama melayu mcm tu.So lps tu,kira mau tidur balik tp sbb kecuriousan yg menebal bt mata tida jdi mengantuk dan trus la buka video player di tab n lyn drama ni sorang2.*punya pjg intro mau bgtau cmna bole tersuka/tertgk drama ni:-D*

Tgk drama ni mcm main teka teki,sbb di hjg bru tau knapa jdi gitu knapa jadi gini.Cerita ni simple sja dan jln ceritanya mmg bole di agak,tapi for me it is still best sbb ;

1- lakonan Nora Danish(lis) dan betto(edree) mmg berkesan di sini.Irma hasmie pun ok.

2- saya suka time edree mengorat lis dan cara dia pikat bapa lis yg garang.lucuuuu...

3- cara kakak lis bg nasihat.Even yg jdi 'mangsa' tu adik dia tpi dia x hnya dgr dr sblh pihak sja.

Byk jga part yg best dan byk jga pengajaran yg bole di ambil mcm ;

1- bagi pengajaran kpd para isteri spy jaga kehormatan dan tidak suka2 jmpa org lain tnpa pengetahuan suami.

2- klu ada problem suami istri kena bawa berbincang bkn diamkn smpi msalh jdi besar

3- parents klu mau cari menantu lelaki, cari yg ada ilmu agama.Insyaallah bahagia hidup anak nti.

4- Mostly perempuan kalau sdh kawin dia akan taat dan setia kpd suami even before tu dia playgirl*walaupun bkn semua*

5- kamu tgk la sendiri,mana best bgtau semua.lgpn mungkin kamu bole tgk dr perspktif yg lain yg saya tida nmpak.

saya nangis ok tgk drama ni sbb terlmpau menghayati watak lis tu.Mcm terasa jga sakit lis tu bila edree ksi lafaz cerai.*emosi lebih hihihi*. Kesimpulanya,tgk drama ni mengingatkn saya best part masa bercinta dulu dan juga bt saya berfikir lbh utk menjga rumahtangga yg kami bina skrg.Mcm ayah dan mama slalu ckp"klu tgk drama,smbil tgk smbil ambil pengajaran bkn tgk sja n menangis/ketawa 'kosong'".Baiklahhhh :-D

pssst :  walaupun saya tau yg lelaki mmg suka berdiam diri bila ada msalah while perempuan mcm kita pula akn membebel*lps baca buku Men from Mars women from Venus* tapi stillll...saya masih bengang bila lelaki berdiam diri bila ada masalah.Suda msalah jdi besar baru gelabah dan kdg2 ambil short cut utk cri jln penyelesaian.grrrrr,gerammmm!

Eh mau tgk drama ni? Ok bole tgk sini -->  Jujur Aku Dayus Full 


Sunday, 19 February 2012

Stress


Assalamualaikum

S.T.R.E.S.S! ya,saya stress skrg ni.tgk huruf2 kecil,baca tulisan2 panjang dan yg saya tidak paham bt kepala ni jadi sakit dan mau muntah. Ok taubat, lps ni tida mau ambik mana-mana 'assignment'lagi.promise dgn diri sndiri!(dr dulu lgi ckp bgini). Asyik siapkan kerja org lain sja,tp projek sndiri tida jalan*sigh*.Lepas ni harus berusaha kuatkan azam ok.

     " Ya Allah ya tuhanku,engkau permudahkanlah urusanku dalam melakukan perkara yang sedang ku usahakan/rancangkan"

Amiiin.ok bole rehat n tidur skrg.esok bangun dgn semangat berusaha yg tinggi ok:-D gudnite people.

Saturday, 18 February 2012

Hipokrit dan fb



Assalamualaikum...

Aiyoooo mood berblog ke laut sikit semenjak 2 menjak ni.Actually byk mau crita,tp hanya mampu 'menulis di dlm hati' sja bt msa ni.Crita psl gmbar yg di post aritu pun msh tsimpan di arkib draft *Punyala malas kau wanie...haishhh*.Ok promise,nanti akan di publish ya.

Ermmm dua tiga hari ni rasa mcm 'tiada hati' a.k.a teda mood.*nasib ada budak shomok n comel dkt gmbar atas tu hdi penghibur slain suami dan family tercinta* smpai satu tahap rasa mcm mau muntah.serius ni...mcm mau muntah! maybe sbb stress mngkin kan.eh ada ka org stress smpai mau muntah?.....Ada!saya la tu mungkin.hihihi.

Ooooo ya,sebut pasal hati tadi saya baca blog perempuan jomblo. Sangat setuju la dgn pndapat dia. Kdg2 kalau kita bt prkara yg kita krg suka tidak smestinya kita jdi hipokrit kan,tpi kita perlu bt utk melawan bisikan syaitooonirajim yg suka manusia melakukan kemungkaran dan bermusuhan.Mcm contoh yg dia bgi la,klu kita tida suka sma someone tu why not kita bt bodo saja and just berbaik dgn dia.Memang ada org yg klu dia marah akan terpapar di riak muka.*mcm saya la tu*kdg2 bole control kan,tpi kdg2 tidak.klu tida dpt control,try to keep silence. Then try fikir balik samada berbaloi atau tidak klu bermusuhan dgn org lain.Syaiton yg ketawa besar kan klu bermusuhan. Saya paling krg suka lagi bila ada yg smpai post di wall fb guna pkataan yg kurang sedap di dengar bila tidak ngam sama family,in laws,kwn,someone atau plg teruk sma suami sndiri.Owwww,itu tidak bagus ok..mcm buka aib suami sndiri juga tu tau.I admit,zaman jahiliyah dulu prnah juga terpost ketidakpuasan hati atau marah2 di fb.tpi bila terbaca satu post Wardina lbh kurang gini --> setiap perkara yg kita tulis atau cakap tu mencerminkan diri kita.Terus saya berfikir dalam2 dan nekad utk tidak bt perkara yg sma.Setiap manusia bt kesalahan kan,so mungkin Allah utuskan dia utk memperbetulkan kesalahan saya.Alhamdulillah.Bukan sbb saya mau di anggap baik,tapi saya tefikir juga kalau slalu post ketidakpuasan hati mcm tu rasa mcm diri sndiri saja yg betul dan org lain semua salah. Itu tidak bagus kan,selfish namanya.Lagi satu bagi saya,kalau sdh tidak suka sama someone tu either family/in laws or someone,lbh baik hide kan sja wall dia klu tida mau unfriend(sbb msh mau jaga hati) drp bermusuhan dan 'menyakitkan mata org lain' di yg terbaca newsfeed kamu.*Selalunya mmg saya akan hide kan atau scroll laju2 spy tida tbaca post2 org yg marah2 di fb ni spy tida sakit mata.hahahaha*. Yang post psl family tu either family sndiri atau in laws try la fikir2,kita bcakap tu psl drh daging kita.in laws pun family ok.kahwin bkn hanya dgn suami,tpi dgn family dia juga.nobody is perfect.suka atau tidak sbb sdh jadi family so try la berbaik2 sbb saya yakin berkat kesabaran kamu InsyaAllah suatu hari nanti semua akan ok.Klu sdh terpost di fb,nti bila sdh berbaik sama family/in laws diri sendiri yg menyesal/malu sbb sdh bgtau satu dunia yg hubungan kamu tidak ok sblum ni*Ini peringatan utk DIRI SENDIRI juga ar wanie*.Sama-sama la kita perbaiki diri sendiri dan hubungan kita dgn org lain.

Eh tadi ckp teda idea,byk pula kau tulis wanie.hihihi.mmg laaaa...sbb benda ni juga yg bt saya rasa mcm mau muntah tu.:-).Ok la,mau rest dulu before pegi kk dgn family utk bt mind treatment(shopping) *i window shopping jeee...heeehe*

Wassalam...

Tuesday, 14 February 2012

Wordless Monday



Apa yg menarik di kedai ni?! Tungguuuuu :-)

Nanti saya cerita ok.hidung saya gatal ni(resdung),

so x ada idea.eh apa kaitan pula sma hidung :-P.

Mau bobo' dulu la.Gudnite ^_^ ©

Thursday, 2 February 2012

Menjadi orang tua walaupun belum tua :-P



Pic : thumblr


psst : saya akn mnjadi 'org tua' kpd adik-adik utk hri ini dan 2 ari seterusnya since my parent ada trip ke Brunei.so adik-adik sila ikut ckp along ok! dont worry ya along x akn garang2, tpi siapa nakal akn dpt cubitan syg dr along muahahaha

psst : yg x bestnya,hubby pun kluar outstation pegi Labuan.tpksa la tidur peluk azie nanti :-(

psst : my mum baru kol ksitau di mna dia letak duit blnja skola azie.ni kmestian ni,pesanan x sah klu x sebakul :-P

psst : saya tidak suka klu rumah ada sikit org,sbb akn jdi sunyi dan sepi :-( *sudah sunyi sepi lagi*

psst : Bila sunyi,kami jdi takut dan terpksa tidur awal. Ok along gembira bab ini,sbb adik2 akn bangun awal...senang kerja along hahaha.

psst : start sdh rindu sama drg :'(

psst : mula-mula mau tulis entry pendek,tapi ni tertulis panjang pulak...*erkkk* 

Ok,sdh la.daaaa...wassalam (";")v

"We make a living by what we get, we make a life by what we give."
- Posted via Blogaway -

Tuesday, 31 January 2012

Saham untuk kita nanti




Pic : google

Kemarin kami pegi Tenom utk menghadirkan diri di pengkebumian 1st cousin mama n ayah.Kira lama jugak la allahyarham pakcik kami ni sakit n keluar/masuk hospital.Sepanjang tu jugak la,hospital jdi rumah kedua utk isteri dan anak2 beliau.Bkn setakat berbulan,tapi tahun.Ermmm mereka sangat2 tabah kan.

Allahyarham ni anak kpd pakcik mama n ayah kami. Dia ni kira masih muda lagi la sbb baru awal 40an dan dia ni anak tunggal tapi syukur alhamdulillah dikurniakan 3 org anak(1 girl 2 boys).Yg 1st baru form 4,2nd form 2 and last drj 6. since dia tiada adik- beradik so dgn cousin2 la dia tumpang bmanja which is adik beradik mama, ayah and cousin belah sini. Dgn kami adik beradik pun rapat sbb drg klu dtg sini mmg akn bermalam di rumah kami. Terharu bila time saya kawin dulu drg berusaha juga dtg dr jauh even msa tu dia dtg pkai tongkat sbb tida sihat. Bila dia sakit then meninggal kami semua terfikir n kesian sbb dia tiada adik beradik.Parent pun xda sdh. Nasib baik ada anak dan isteri. But,for me dia tetap beruntung sbb even dia tiada adik-beradik,tapi dia ada anak yg boleh mendoakan dia. InsyaAllah anak-anak dia akan selalu mendoakannya sbb anak2nya semua baik n sdh di didik dgn didikan agama.*Allahyarham ni mmg menitikberatkan pndidkan agama* sekurang2nya ada juga menambah saham utknya berbanding org yg tidak punya anak.So benda ni membuatkan saya terfikir juga dgn nasib diri sendiri. Mungkin saya ada ramai adik beradik,tapi klu tiada anak siapa mau mendoakan kami nanti.*sedihnyaa*. Kan doa anak tu paling utama utk bekal di akhirat nanti. Tapi bila fikir balik,kan semuanya adalah ketentuan dariNya,kita sbg manusia hanya mampu berusaha dan berdoa. Mungkin buat masa ni kami belum ada rezeki lagi,manatau bln depan atau bln dpn lagi...tida pun mungkin tahun dpn.wallahualam.Buat masa skrg kami hanya mampu berdoa semoga dimurahkan rezeki kami utk mendapat anak di samping berusaha.So utk mereka yg ada anak,didik la anak2 dgn didikan agama.At least,anda semua beruntung sbb ada yg akan mendoakan nanti.

pssst > ada masa tertentu (slalu hjg mmgu/releks) aku akan bertanya dgn hubby bila kami akan mendapat anak dan slalunya sambil peluk kuat2 dia akan jwb "sabar,nanti ada la tu"

pssst > Al -fatihah utk Allahyarham pakcik Rizal Hadi Bin Hj Ismail.Semoga rohmu ditempatkan dlm kalangan org yg beriman.

pssst > ramai sangat yg ikut sembahyang jenazah kelmarin.mungkin berkat allahyarham ni mmg baik,ramai kwan dan suka hadir majlis n kuliah agama.yg dtg menziarah pun ramai,even bekas anak murid dr jauh pun dtg.

"We make a living by what we get, we make a life by what we give."
- Posted via Blogaway -

Monday, 30 January 2012

Wahai hati




Pic from : google



Wahai hati tenang la

Wahai hati tabah la

Wahai hati kuat la

Wahai hati jangan la kau berkecil

Wahai hati maafkan la

Wahai hati hanya kau yg memahami




kenapa harus hanya aku yg perlu berkorban?!

Kenapa harus hanya aku yg perlu memahami?!




Ermmm...




mungkin krn




aku tidak punya apa-apa :'(




"Ya Allah ya tuhanku yg maha mendengar lagi maha mengetahui,hapuskanlah rasa kecil hati ini dari hatiku."

"We make a living by what we get, we make a life by what we give."
- Posted via Blogaway -

Sunday, 29 January 2012

Takut untuk berblog...


Sebenarnya angan-angan utk berblog kembali since blog lama berkubur sdh ada sejak thn lalu.tapi entah la knpa tiap kli mau create blog msti rasa blank n x da mood.Tapi saya suka blogwalking tau.Byk blog yg dibaca dan byk juga pengetahuan yg dikumpul.Tapi bila blogwalking tu n tgk mcm2 ragam penulis blog kadang2 buat saya takut utk berblog kmbali.Takut kenapa? Ermmm,takut oleh byk sebab...

*takut nti apa yg ditulis membuat org sakit hati

*takut saya menyampaikan sesuatu yg tidak betul

*takut nanti ada yg sakit hati terasa

*takut tgk org maki hamun org lain atas tulisannya

*takut dgn bermacam2 sebab lgi lah

Tapi bila fikir balik,saya ambil kputusan utk berblog juga sbb mungkin di sini la saya dpt meluahkan dan berkongsi rasa hati saya (marah,sedih,gembira,etc) dgn org lain dan dgn adanya blog ini mungkin isinya sedikit sebanyak dpt memberikan pnduan dan manfaat kpd org lain.Blog ni juga boleh jadi cermin utk muhasabah diri dan buku rujukan utk diri sndiri as well as diary also.:-)

Klu tgk dkt facebook skrg pun rmai kan yg foward cerita-cerita ttg isu halal restoran atau mkanan,ttg kiamat,gossip artis,politik,gmbar bby kna buang,gmbr org putus tgn,accident dan cerita pelik.saya baca smua,tpi mau share tu tidak berani sbb takut menjadi salah sorang yg menyebarkan benda tidak btol + takut memenuhkan wall org lain.klu yg rasa dpt bagi manfaat bersama tu mmg akn saya share la.gmbar2 ngeri tu mmg akn di hide kan forever.klu cerita ttg produk halal tu,saya sanggup search di google n cari di laman web halalmalaysia tau.kalau cerita yg btol2 bt saya courius sgt tu mmg saya akan minta bantuan pkcik google juga utk carik kesahihannya.cerita teladan dan info2 menarik pun byk juga di fb,dari diri kita sja cmana mau nilai dan manfaatkannya.cuma kadang-kadang saya rimas bila ada org yg suka sgt foward bnda/gmbar yg bg saya x berfaedah,so saya ambik jln mudah dgn hide kan newsfeed dr mreka2 ni.*yg suka sgt memaki,menyindir dan mrah x tentu psl tu pun akn saya hide/unfriend :-P*

Konklusinya,jangan terima bulat2 apa yg dibaca.Lagi satu,peringatan terutamanya utk diri saya sndiri hati-hati dan berfikir sebelum menulis di blog sebelum berfikir(susah hati) atas penyesalan terhadap apa yg telah ditulis.

"We make a living by what we get, we make a life by what we give."
- Posted via Blogaway -

Friday, 27 January 2012

Jangan pandang rendah dengan Pensel



Mungkin kamu pernah terbaca kisah tentang sebatang pensel,tapi mungkin juga tidak kan.So utk yg belum pernah terbaca sila baca smpai habis dan utk yg sudah pernah terbaca jom kita fkir kembali hidup kita dan ambil pengajaran drpnya.

Seorang anak lelaki bertanya kepada ibunya yang sedang menulis.

Anak : Apa ibu sedang tulis? Ibu menulis tentang siapa?

Ibu : Ibu menulis tentang diri kamu, tapi ada yang lebih penting daripada itu iaitu pensel ini.

Anak :  Apa yang istimewa tentang pensel ini?

Ibu : Ibu berharap hidupmu adalah seperti pensel ini. Walaupun sebatang pensel, ada lima nilai yang boleh kita pelajari daripadanya.

Pertama,

Pensel ini mengingatkan jika kamu boleh membuat sesuatu yang hebat dalam hidup ini. Jangan lupa, ibarat pensel, ada tangan yang memegangnya. Maka, ingatlah akan adanya kuasa yang membimbing langkah hidupmu iaitu Allah SWT. Dia akan selalu membimbing kita menurut kehendak-Nya.

Kedua,

Ketika menulis, pensel kerap menjadi tumpul. Ibu terpaksa berheti untuk mengasahnya. Pensel ini pasti menderita ketika diraut, tetapi hasilnya ia menjadi tajam dan bagus tulisannya. Begitu juga akan berlaku dalam hidup kamu. Kamu mesti berani menempuh kesusahan kerana ia menjadi baja atau pendorong untuk dirimu menjadi lebih baik.

Ketiga,

Pensel ini mungkin menghasilkan tulisan yang salah.Namun kita boleh memadamkan dan betulkan tulisan ini semula. Begitu yang ibu harapkan kepada anak ibu ini, sentiasalah memperbaiki kesalahan dalam hidup. Ia bukanlah sesuatu yang hina kerana dengan memperbaiki kesalahan, kita akan sentiasa berada di jalan yang benar.

Keempat,

Tahukah anak ibu mana yang lebih penting, luar atau isi pensel ini? Sudah tentu arang atau karbon di dalamnya. Oleh itu, berhati-hatilah dengan apa yang tidak baik dalam diri kamu itu dan hindarilah.

Kelima,

Pensel ini selalu meninggalkan tanda atau goresan. Begitu juga kamu, apa sahaja yang kamu buat, pasti akan meninggalkan kesannya pada diri atau pada orang lain. Ibu harap kamu akan selalu berhati-hati dan bijak dalam bertindak.

*cerita ni saya ambil dr mukabuku,tapi tiada dinyatakan sumbernya.harap maklum ;-)*

"We make a living by what we get, we make a life by what we give."
- Posted via Blogaway -

Begini Sayang!




Oh saya bukan mau tunjuk cara pkai tudung atau buat cake ya.tp sbnarnya 'Begini Sayang' merupakan tajuk sbuah buku.Buku ni saya jumpa di sebuah kedai buku masa ikut husband pegi outstation di Labuan tahun lepas*Punya jauh bli buku dkt labuan,mcm la di kk tiada kdai buku...errrk*Time tu kmi tgh boring smbil buang masa tggu perut lapar jdi round2 la bndar labuan. Masa tgk buku tu rasa mcm jatuh cinta pndang pertama pula sbb time tu terus ambil-baca sinopsis n curi2 bca isi dkt dlm sikit-terus kepit kuat2 then jln laju2 menuju ke kaunter cashier sbb takut org lain ambil.hihihihi.

Buku ni sangat berguna utk ibubapa bukan sja sebagai panduan utk mendidik anak malah boleh dijadikan medium utk menyemai taqwa dlm diri anak-anak.Budak2 skrg kan pintar. Seringkali akan keluar pertanyaan seperti ;

*Ayah,mcamana adik boleh ada dlm perut ibu?

*siapa yg ciptakan Allah,ayah?

*Ayah,kenapa kita perlu solat?

*Ibu,Allah ada di mana?

*Eh knapa orang mati tu masuk kubur,ibu?

*Ibu,mcmana adik ni mkn dlm perut ibu?*sambil usap perut ibu*

Haaa mcmana mau jwb?kadang2 pening juga kan.*Mcm yg slalu saya hadapi bila adik bongsu-azie tnya mcm2*.Klu salah jwb boleh terpesong mereka nti.jadi kita harus bijak msa mnjawab dgn memberikan fakta sebenar dan ceritakn sesuai dgn penerimaan mindanya. Msa kecil ni lah perasaan ingin tahu mereka meluap-luap smpai boleh terkeluar killer question dr mulut kecik mereka tu.

Saya amat tertarik bila penulis buku ni mnjawab pertanyaan anaknya tentang bintang. Penulis menerangkan bhwa bintang itu walau di mata kita nampak kecil,namun hakikatnya ia sangat besar,ada bermcm warna dan klu kita berada dkt dgnnya kita boleh terbakar krn ia panas.Bintang itu Allah yg ciptakan.klu Allah boleh jadikan bintang itu panas,Allah pasti boleh jdikan neraka yg lgi panas.jadi klu kita tgk langit dan bintang,kita kena ingat dgn Allah dan minta dijauhkan dr api neraka yg panas.-boleh nampakkan ada tarbiah di situ kan.

So buku ni boleh dijadikan panduan kpd kita dlm mentarbiah anak dan juga untuk tarbiah diri kita sndiri sbb kadang2 disebalik pertanyaan si kecil itu,tarbiah bukan hnya untuknya semata-mata tapi juga untuk ibubapa itu sndiri.Mungkin sekarang kami masih belum punya anak :-(...namun buku ini boleh diguna suatu hari nanti jika Allah murahkan rezeki kami utk memiliki zuriat sndiri dan bt masa skrg saya boleh jadikannya panduan utk mndidik dan mnjawab soalan dr adik2 dan anak buah yg masih kcil. :-). Buku ni sangat murah ya-RM 19.00(Sem M'sia) RM21.00 (Sabah/S'wak)-jika dibanding dgn isinya yg memberikan byk ilmu dan panduan utk kita.

"Hak seorang anak adalah kamu hendaklah menyedari bahawa dia berasal dari kamu. Jika dia baik atau jahat,semuanya berkait dgn kamu. Kamu bertanggungjawab utk membesarkannya,mendidik dan membimbingnya ke jalan Allah serta membantunya mnjadi anak yg taat. Kamu wajib melakukan sedemikian sehingga jika kamu berbuat baik kpdnya,kamu yakin kamu akan memdapat ganjaran dan jika kamu berbuat tidak baik kpdnya,kamu akan mendapat seksaan..." Imam As-Sajjad ibn Hussain ibn Ali ibn Abi Talib.

"We make a living by what we get, we make a life by what we give."
- Posted via Blogaway -

Wednesday, 25 January 2012

Ikhlas itu indah


Ok,lagi tentang hafalan shalat delisa.Movie ni benar2 memberi kesan kpd aku slps menontonnya.Ia membuatkn aku byk berfikir semasa dan selepas menontonnya.Juga membuatku mencari ikhlas dlm setiap perbuatanku. Mengajar aku untuk belajar menanam rasa sabar,ikhlas dan redha namun berjuang ketika diduga.Sungguh...ia amat memberi kesan terhadapku.

Hari ini pula,smasa sdg membelek-belek mukabuku aku terjumpa satu video yg di share oleh ustaz zahzahan yg mengingatkan tentang nikmat Islam dan iman yg Allah berikan.Syukur...masih ada yg cuba mengingatkn kita tentang nikmat yg tiada gantinya ini.

Boleh tgk video itu di sini  Nikmat yang tiada ganti 

"We make a living by what we get, we make a life by what we give."
- Posted via Blogaway -

Sunday, 22 January 2012

Hafalan Shalat Delisa...*thumb up*


Cerita ni adalah adaptasi dr novel brtajuk "Tere Liye".Aku snggup google ok, mau dwnload novel tu lps tgk trailer movie ni,tp bca dua tiga helai sja sbb tidak phm-bahasa Indonesia kan.:-P. Msa tgk trailer pun sdh menangis.Punyalah excited and tida sabar menunggu, sbb di tayangkan d Indonesia sja masa tu.Nasib baikla astro baik hati bt tayangan.Fist time ok subscribe astro fisrt smata - mata mo tgk movie ni.lps tu,tgk ulang2 stiap siaran.hihihi.

Overall bagi 5 bintang la sbb movie ni best sangat and 10 kali tgk pun nda pndai bosan and tetap akan menangis. *Masa tgk ombak rindu yg org ckp sedih pun aku nda menangis*. Angah nangis tersedu sedan lgi. Dialognya sangat menyentuh hati and kita bole feel.Then movie ni simple tp sarat dgn pengajaran.

Satu babak yg bt aku berfikir bila ummi Delisa menangis msa Delisa ckp "Delisa cinta ummi krn Allah" dan sbb tu dia di bgi hadiah oleh ustaznya. Rupanya umminya gembira sbb Delisa mencintai dia dgn ikhlas.

Antra pngajaran yg boleh kita dpt dr movie ni ;

* jika Allah berikan ujian,Dia juga berikan kebaikan kpd kita cuma kdg2 kita x nmpak.-buktinya rmai yg syg Delisa slps dia khilangan kluarganya.

*belajar utk jdi ikhlas spy kita mudah utk melakukan setiap perkara dan hati jdi tenang.

*Don't take granted our life,sbb smuanya yg kita ada adalah pinjaman dariNya.especially our family.mcm Delisa skelip mata kakak2 dan umminya hilang.

*belajar solat dgn khusyuk.sbb bila khusyuk dlm solat kna gigit binatang berbisa pun x terasa.*mcm delisa yg khusyuk and tida pedulikan org lari bertempiaran walau tsunami melanda

*byk lgi la...msa tgk tu byk yg aku fikir.so anda smua pun harus tonton movie ni ok.

Spjg tgk movie ni mmg berlinangan air mata sja la.*kcuali msa awal2 movie tu mmg lucu la*. Siapa yg tida menangis tu mybe ada tiga sbb; 1) dia x khusyuk tgk 2) keras hati 3) sja tahan air mata pdhal dlm hti menangis juga.Part yg paling menyentuh aku rasa bila

*Delisa tgk kaki dia xda sblh,tpi dia msh mampu snyum sbb kaki yg satu lgi bole bergerak/guna

*Delisa nangis sbb dia rsa semua org yg dia syg tinggalkan dia.

*msa Delisa merajuk x mau mkn sbb msakan abinya x sdap.

*part dkt2 ending.korang tgk la sndri ok.

Sila lihat trailer movie ni di sini --> Trailer Movie Hafalan Shalat Delisa

"We make a living by what we get, we make a life by what we give."
- Posted via Blogaway -

Friday, 13 January 2012

Peristiwa 901


Assalamualaikum...

Errr peristiwa 901 bukan ka DS Anwar Ibrahim disabitkan tidak bsalah men'tuut' Saiful?Yaaa mmg la...tp tu slh satunya.tapi kan 9.01.2011 tu birthday aku la.Actually aritu xda celebration atau aktiviti mkn2.Celebration ditunda ke hujung minggu :-D. Kitorang mkn dirumah saja sbb my mum msak special utk birthday girl ni hihihi.Oh ya,aritu aku cuti masak ok.Masuk pegi dapur tgk mkanan tehidang atas meja n my mum sdh siap msak.Oh tq mum.Hadiah birthday plg bermakna gitu. *berbunga2 ati*

Hari tu jgak aku dpt beribu -ribu(ceh perasan) msg birthday di fb n hp dr friends n family.Thanks to those yg remember.luve u all n appreciated it sgt2.Bkn hari tu sja,dua tiga ari lps tu pun msh jga dpt birthday msg.Aishhhh kembang lgi..rasa best n berbunga2 ati walaupun actually stiap wish birthday tu melambangkan ketuaan ku.*erkkk :-P*

Btw,Alhamdulillah sbb aku msh dibg kesempatan untuk bernafas di bumi milik tuhan ini dan meneruskan perjuangan sbg khalifah.Tiada hadiah yg lbh bermkna slain kehidupan bhagiaku skrg di smping suami n family terchinta.Syukur ya Allah! Oh ya,sal tnya apa azam tahun baru n birthday thn ni.Errr azam?! Byk sgt la klu mau dilistkan,tapiiii azam plg utama mau mengupgrade segala2nya.Sng crita mau jdi lbih baik dr sebelumnya baik dr segi kerjaya,sikap dan semuanya.Plg penting mau upgrade amalan.*kurangkan sikap malas*.Aku hrap azam tahun ni dipermudahkan la perlaksanaannya dan aku harap juga semua org berjaya mengupgradekan diri pada thn baru ni dan doa semua termakbul *terutama yg mendoakan aku cpt dpt bby tu :-D* Thank u semua,muahhhhh.

Psssst > Friends and families, love u all

Psssst > Org pertama yg wish adalah Encek Rahim.love u aby.Aisy pun wish juga tau(maci ika ajar tp blm lurus becakap).

"Life is a lesson, you’ll learn it when you’re through. We make a living by what we get, we make a life by what we give."

Posted via Blogaway

Sunday, 8 January 2012

Budak dan kerepek

Assalamualaikum...


Hi,apa kbar semua?ermmm lama sdh plak nda update blog ni kan.Byk bnda sbnarnya mau di cerita,tp bila sdh menaip tu tiba2 jadi blank.so mood utk mengupdate tu hilang.


Ok mau ceritala kan,smlm kami adik beradik pegi dinner di pizza hut putatan.Actually krey mo blanja me n encek ryem dr minggu lps lgi tp nda kesampaian.Oleh krn rsa mkn sikit org tu nda best so bwa la semua org kluar mkn.tp mama n ayah nda mau join,mau dating bedua di rmh konon(skali ada pula drg paci usup dtg hihihi).then kbetulan rehan dtg pi rmh so ajak la join skali.lagi rmai lagi happening kan.10 org muat skali dlm alza ayah hihihi.nsib baik kmi smua cute2,so mmg muat la.Ok lps mkn singgah la maybank sbb mau bnk in duit byr kreta ayah.msa masuk tu tnmpak dua bdk stay dpn pintu and dpn drg ada bakul berisi kerepek.I thought drg tggu family,tapi baru tau rupanya drg jual kerepek tu lps tgk ada satu kakak pi membeli.Trus rasa sayu dlm hati.Then nda lama my turn pla utk bank in duit,tpi atas kejahilan diri sndri sbb nda prnh bnk in duit byr kreta so tpksa pi kreta balik n minta tlg encek adi takeover byr kan.Masa kluar dr bank tu bdk2 tu ckp"terima kasih kakak"smbil senyum lebar kegembiraan.Knapa drg ckp gitu?alaaa nda pyh la ksitau ar.Msa dlm kreta angah ckp bkali kali drg ucap syukur sbb dpt rezeki msa dia bli kerepek dr dorang.sayu lagi smbil tahan air mata :-( (rupanya angah smpat lgi interview drg di luar).


Alhamdulillah kami dilahirkan dlm family sederhana yg ckup mkn. and pkai.tpi drg??kesian kan kecik2 lgi tpksa cari rezeki smpai mlm utk sara family.Ok aku mmg sensitive hal2 mcm ni.Masa dlm kreta asyik terfikir psl bdk2 tu smbil tahan air mata.smpai rumah baru nangis puas2 time org nda nampak :-P Klu angah cerita psl anak murid dia yg susah pun aku akan sedih/nangis mcm tu.behari2 asyik tefikir ok.plg terkesan di hati aku bila angah cerita psl murid dia masa di tropicana dulu yg pegi skola pkai bju lusuh n kasut tekoyak besar.lagi sedih bila dia ckp bdk tu iras2 muka c adek.pnh juga aku nangis sbb terskodeng pekerja yg renovate rmh kami yg mkn nasi sama ikan sardin satu tin kecik tp di bagi2 sma rata utk 6-7 org.sgt sedih ok.bederai air mata aku di sebalik langsir tu.lps tu esoknya aku skodeng lagi and tgk drg mkn nasi sma ikan masin pulak.nasi byk tp ikannya seciput sorang.lgi aku sedih.then aku 'lapor' sma angah/mama n kmi spakat utk bg drg mkanan.uhhhh kalau la aku byk duit kan best...bole tlg org byk2(tp klu byk duit slalunya bnda lain pula difikir..shopping sja di kepala nanti..adeiii)


Ermmm aku masih lagi sedih tefikir bdk2 tadi tu.Aku doa smoga drg sntiasa di murahkan rezeki dan bjaya dlm pelajaran spy drg boleh ubah nasib drg nanti..Amiiin.


Published with Blogger-droid v2.0.2